Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. decembra 2022 o 7:38
Čas čítania 0:44

Putin bude musieť čeliť medzinárodnému tribunálu, hovorí laureátka Nobelovej ceny za mier

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vo svojom príhovore označila ruskú inváziu na Ukrajine za genocídu.

Predstaviteľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorú tento rok ocenili Nobelovou cenou za mier, tvrdí, že ruský prezident Putin musí čeliť medzinárodnému tribunálu. Olexandra Matvijčuková sa takto vyjadrila na tlačovej konferencii v Osle.

„Musíme zriadiť medzinárodný súdny tribunál, ktorý vyvodí zodpovednosť voči Putinovi, Lukašenkovi a ďalším vojnovým zločincom,“ uviedla Matvijčuková. Ruskú inváziu na Ukrajine označila za genocídnu a dodala, že ak Ukrajinci prestanú Rusku klásť odpor, „už nás viac nebude“. Zároveň odmietla návrhy na rokovania, ktoré by mali konflikt ukončiť. Rusko totiž podľa jej slov vníma akýkoľvek pokus o dialóg ako prejav slabosti.

CCL získala Nobelovu cenu za mier spoločne s väzneným bieloruským aktivistom Alesom Biaľackým a ruskou ľudskoprávnou organizáciou Memorial. Išlo o symbolickú voľbu, pretože reprezentujú tri krajiny, ktoré sú v centre vojny na Ukrajine. Podľa Nobelovej komisie tohtoroční laureáti vynaložili mimoriadne úsilie pri dokumentovaní vojnových zločinov, porušovaní ľudských práv a zneužívania moci.

29. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:14 Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči

Nobelovu cenu za mier im odovzdajú 10. decembra na slávnostnej ceremónii v Osle. CCL bude reprezentovať Matvijčuková, Memorial jeho predseda Jan Račinskij a väzneného Biaľackého jeho manželka Natalľa Pinčuková.

. Správy zo sveta nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia