Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. decembra 2022 o 9:58
Čas čítania 0:32

Rusko podľa Kyjeva rozmiestnilo v areáli záporožskej elektrárne raketomety. Porušujú tým všetky zásady jadrovej bezpečnosti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Najväčšia atómová elektráreň v Európe sa môže zmeniť na vojenskú základňu.

Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. V noci na piatok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko umiestnilo v blízkosti jedného z tamojších šiestich reaktorov niekoľko raketometov typu Grad. Dodala, že tieto systémy sa nachádzajú v blízkosti nových obranných štruktúr, ktoré tam tajne vybudovali ruské jednotky.

Táto informácia podľa Guardianu vyvoláva obavy, že záporožská elektráreň sa ako najväčšia atómová elektráreň v Európe môže zmeniť na vojenskú základňu. Rusi by odtiaľ mohli útočiť na ukrajinské ciele, čo zvyšuje riziko úniku radiácie. Denník však upozorňuje, že vyhlásenie Enerhoatomu sa mu nepodarilo nezávisle overiť.

Hoci riziko jadrovej katastrofy je po odstavení všetkých šiestich reaktorov značne znížené, odborníci upozorňujú, že do ovzdušia môže v prípade ich poškodenia stále uniknúť nebezpečné žiarenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia