Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
3. decembra 2022, 16:55
Čas čítania 0:51

Iránskej lezkyni Elnaz Rekabiovej zbúrali dom po tom, čo súťažila bez pokrývky hlavy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Iránskej lezkyni Elnaz Rekabiovej zbúrali dom po tom, čo súťažila bez pokrývky hlavy
Zdroj: Instagram/ElnazRekabi, reprofoto/twitter.com

V neskorších rozhovoroch pre štátne médiá naznačila, že bez hidžábu súťažila „omylom“. Nie je jasné, či toto svedectvo nevzniklo pod nátlakom.

Rodinný dom iránskej lezkyne Elnaz Rekabiovej zbúrali po tom, ako na jeseň súťažila s nepokrytou hlavou, píše CNN. Rekabiová súťažila bez hidžábu v Južnej Kórei v októbri, teda v období, keď sa v Iráne prehnali protirežimové protesty po smrti 22-ročnej Mahsy Amíniovej. Tá bola vo väzbe mravnostnej polície za to, že údajne nenosila hidžáb správne.

Niektorí iránski demonštranti považovali Rekabiovú za symbol národného povstania požadujúceho väčšiu slobodu pre ženy. Po návrate do Teheránu vyjadrili ľudskoprávne skupiny obavy o jej bezpečnosť.

Zo záberov zbúraného domu Elnaz Rekabiovej nie je jasné, kedy k tomu došlo ani to, či jej dom zničili na príkaz vlády. Úrady ani štátom riadené médiá situáciu verejne nekomentovali.

Zábery Rekabiovej, ako podáva v Soule výkon s vlasmi v cope, obleteli svet a dostali sa na medzinárodné titulky. Po jej návrate do Iránu ju na medzinárodnom letisku vítali davy ľudí. Lezkyňa na sociálnych sieťach neskôr uviedla, že je „nekonečne vďačná za podporu všetkých ľudí v Iráne“.

V neskorších rozhovoroch pre štátne médiá naznačila, že bez hidžábu súťažila „omylom“. Nie je jasné, či toto svedectvo nevzniklo pod nátlakom.

Domov
Zdieľať
Diskusia