Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
2. decembra 2022, 20:01
Čas čítania 0:48

Dôchodcovia na Slovensku vyhodili tento rok von oknom viac ako milión eur. Toto sú finty, ktorými podvodníci klamú starých ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia chce seniorov vzdelávať a pomôcť im, aby nenaleteli podvodníkom.

Slovenskí dôchodcovia v roku 2022 prišli o viac ako 1,6 milióna eur vinou podvodníkov. Tí z nich peniaze vyťahujú rôznymi spôsobmi, prevažne ich kontaktujú telefonicky a klamú im, že prostriedky pomôžu ich blízkym. Polícia v reakcii na rastúci trend takýchto podvodov prijala už aj preventívne opatrenia a v spolupráci so Slovenskou poštou spúšťa projekt.

Volajú im a klamú, že sú policajti či poštári

Dôverčivých seniorov podvodníci pripravili o viac ako 1,6 milióna eur. Páchatelia prevažne seniorom telefonovali a hovorili im, že ich rodinní príslušníci sú v zložitej životnej situácii a potrebujú okamžitú pomoc. Vydávajú sa za poštárov, policajtov či známych ich detí a takýmto spôsobom od nich vylákali finančné prostriedky.

Dôchodcovia peniaze posielali na účet, ale hotovosť aj cennosti podľa reportáže TV Markíza pod vplyvom podvodníkov vyhadzovali doslova aj von z okna. Za prvých 10 mesiacov tohto roka už polícia zachytila viac ako 200 prípadov.

Preventívny projekt spočíva v tom, že príslušník polície bude chodiť spolu s pracovníkom Slovenskej pošty a budú so seniormi komunikovať a vysvetľovať im, akým spôsobom si majú overovať informácie, keď sa im niekto podozrivý ozve. Polícia zároveň vyzýva príbuzných, aby sa so seniormi zhovárali. Najmä v tomto predvianočnom období, keď by mohli seniori ľahšie prepadnúť rôznym formám podvodov.

Domov
Zdieľať
Diskusia