Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. decembra 2022, 10:42
Čas čítania 0:40

Fínska premiérka: Európa nie je dosť silná, aby čelila Rusku, pomoc USA je kľúčová

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Musíme zabezpečiť, aby sme si dokázali poradiť v rôznych situáciách,“ myslí si premiérka.

Fínska premiérka Sanna Marinová v piatok zhodnotila spôsobilosti Európy v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, pričom otvorene uviedla, že nie sme dosť silní, aby sme sami čelili Rusku.

Marinová povedala, že ruská invázia a okupácia Ukrajiny odhalila slabé stránky Európy a strategické chyby pri rokovaní s Ruskom. „Musím k vám byť veľmi úprimná, brutálne úprimná, Európa momentálne nie je dostatočne silná. Bez Spojených štátov by sme boli v problémoch,“ uviedla Marinová.

Fínska premiérka zdôraznila, že Ukrajine treba dať čokoľvek na to, aby vyhrala vojnu. Dodala, že USA zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore Kyjeva s dodávkami zbraní a finančnou i humanitárnou pomocou potrebnou na spomalenie postupu Ruska.

Fínska líderka zároveň kritizovala politiku EÚ, ktorá vyzdvihovala dôležitosť spolupráce s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Mali sme počúvať našich poľských a pobaltských priateľov oveľa skôr. Európa dlho budovala stratégiu voči Rusku, prehlbovala s ním naše ekonomické väzby, nakupovala od neho energie... mysleli sme si, že to zabráni vojne,“ uviedla fínska premiérka, pričom dodala, že takýto prístup sa ukázal ako úplne nesprávny.

Fínska premiérka Sanna Marinová.
Fínska premiérka Sanna Marinová. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia