Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. decembra 2022, 7:19
Čas čítania 0:51

Vagnerovci sú nebezpeční aj na Tiktoku. Ich proruská propaganda má miliardu pozretí, sociálna sieť nestíha mazať násilné videá

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tiktok tvrdí, že proti akémukoľvek obsahu, ktorý porušuje jeho pravidlá, rázne zakročí.

Videá ruskej súkromnej polovojenskej organizácie známej ako Vagnerova skupina majú na sociálnej sieti Tiktok viac ako jednu miliardu pozretí, informuje BBC. Vagnerovci na nich velebia násilie a agresiu. Vo štvrtok to oznámila organizácia Newsguard, ktorá sa zameriava na online dezinformácie.


Organizácii Newsguard sa podarilo identifikovať 160 videí pridaných vagnerovcami, ktoré sa nepriamo zmieňujú, ukazujú či velebia násilné činy. Až 14 videí má zachytávať čiastočný či úplný záznam z popravy bývalého ruského žoldniera Jevgenija Nužina, ktoré skupina na Tiktok pridala v novembri. Podľa analytikov malo jedno video z popravy pred jeho stiahnutím najmenej 900-tisíc pozretí.


Tiktok tvrdí, že proti akémukoľvek obsahu, ktorý porušuje jeho pravidlá, rázne zakročí. Organizácia Newsguard však zistila, že práve algoritmy platformy pravdepodobne zobrazujú videá vagnerovcov používateľom vo zvýšenej miere. 


Organizácia Newsguard taktiež uviedla, že na Tiktoku sa nachádzajú aj ďalšie videá, ktoré podporujú vojnu na Ukrajine či vyzývajú na zabíjanie Ukrajincov.


Tiktok v reakcii na tieto zistenia vyhlásil, že nenávistné či násilné videá nemajú na tejto platforme čo robiť. Väčšinu z videí, ktoré Newsguard identifikoval, boli zo sociálnej siete do štvrtka odstránené.


Vagnerova skupina je v zahraničí známa pod názvom Wagner group. Jej žoldnieri pôsobili v Sýrii, Líbyi a na iných miestach v Afrike, ako aj v Latinskej Amerike. Túto polovojenskú skupinu založil podnikateľ Jevgenij Prigožin, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Domov
Zdieľať
Diskusia