Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
30. novembra 2022, 20:06
Čas čítania 1:02

Orbánova korupcia spôsobila Maďarsku miliardové škody, tvrdí opozícia. Našli riešenie, ako kontroverzného premiéra obísť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Správa o zmrazení eurofondov pre Maďarsko nebola pre maďarskú vládu prekvapením.

Maďarská opozícia tvrdí, že korupcia viažuca sa k vládnucej strane Fidesz Viktora Orbána spôsobila Maďarsku miliardové škody. Reagovala tak na správu Európskej komisie o zmrazení eurofondov.


„EK nepovažuje opatrenia Orbánovej vlády na obnovu právneho štátu a obmedzenie korupcie za dostatočné. Z tohto dôvodu sú eurofondy určené občanom Maďarska stále v ohrození, čo je hanbou a zodpovednosťou orbánovcov,“ vyhlásil predseda parlamentnej frakcie Maďarskej socialistickej strany.


Schválenie maďarského plánu obnovy podľa strany Dialóg neznamená automatické vyplatenie finančných prostriedkov. Na to musí maďarská vláda splniť ďalšie podmienky, akou je napríklad posilnenie nezávislosti maďarského súdnictva.

Orbán
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Wikimedia Commons/Sébastien Bertrand

Miliardy možno obídu Orbána

Poslankyňa EP za opozičnú stranu Momentum Anna Donáthová sa obrátila na predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú so žiadosťou, aby zmrazené eurofondy EÚ poskytla priamo miestnym samosprávam a podnikom v Maďarsku. „Maďarský ľud nemôže za to, že vláda 12 rokov ignorovala pravidlá Únie,“ zdôraznila.


„Maďarsko a Maďari sa v najhorších dňoch ekonomickej krízy nedostanú k fondom EÚ, ktoré im patria. Takto nebudú financie na zvýšenie miezd učiteľov ani na potlačenie rekordne vysokých cien potravín,“ reagovalo hnutie Jobbik na sociálnej sieti.


Správa o zmrazení eurofondov pre Maďarsko nebola pre maďarskú vládu prekvapením, vyhlásil minister územného rozvoja zodpovedný aj za využitie európskych zdrojov Tibor Navracsics. Súčasne vyjadril nádej, že kabinet splní všetky požiadavky Európskej komisie tak, aby sa Maďarsko v roku 2023 dostalo k všetkým fondom Európskej únie.


EK v stredu oznámila, že zachová svoj pôvodný návrh z 18. septembra na pozastavenie 65 percent záväzkov voči Maďarsku pre tri operačné programy v rámci politiky súdržnosti, čo predstavuje 7,5 miliardy eur z bežného rozpočtu EÚ vyčlenených pre Maďarsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia