Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. novembra 2022, 14:59
Čas čítania 1:02

Ukrajina zriadila horúcu linku pre ruských vojakov, ktorí sa chcú vzdať. Má veľký úspech

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vojaci sa pýtajú na to, aký je postup pri tom, keď sa majú vzdať.

Ukrajina má od septembra zriadenú horúcu linku pre ruských vojakov, ktorí sa chcú vzdať. Súčasťou tohto projektu s názvom „Chcem žiť“ sú aj odkazové aplikácie Telegram a Whatsapp. Ukrajinská vláda uviedla, že takýchto ruských žiadostí majú aj 100 denne.

Výrazný nárast týchto volaní zaznamenali odvtedy, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil mobilizáciu státisícov ruských záložníkov, a od oslobodenia juhoukrajinského mesta Cherson.

Svitlana, čo nie je jej pravé meno, je jednou z telefonických operátorov, ktorí sa s volajúcimi rozprávajú. Vysvetlila, že najrušnejšie sú večery, keď majú vojaci viac voľného času, môžu sa vykradnúť preč a zatelefonovať.

„Najprv počujeme hlas, prevažne mužský. Neraz je sčasti zúfalý, sčasti skľúčený, pretože volajúci presne nevedia, ako horúce linky fungujú alebo či nejde o vopred nahratého, automaticky spusteného operátora. Často sú len zvedaví, lebo mnohí netelefonujú preto, aby sa vzdali, ale chcú zistiť, ako by to mali v prípade nutnosti urobiť. Zakaždým je to iné,“ vysvetlila Svitlana.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Nahrávky telefonátov, poskytnuté rozhlasovej a televíznej stanici BBC, obsahujú aj otázky ruských vojakov, ako sa majú správať, ak prídu ukrajinskí vojaci. „Mám padnúť na kolená, alebo urobiť niečo iné? Ako to mám spraviť, ako sa mám vzdať?“ pýtal sa jeden z nich.
Ďalší Rus povedal: „Som z Moskvy. Ešte som nedostal povolávací rozkaz na odvod, ale už boli pokusy doručiť mi ho. Viete mi nejako poradiť, čo by som mal robiť? Nechcem zabíjať Ukrajincov. Chcem si zachrániť život.“

Svitlana nemá povolené povedať novinárom, koľkým Rusom už pomohla, a ani to, ako často sa to presne stáva. Ruským vojakom však prikáže, aby jej uviedli lokalitu, a potom dostanú ďalšie pokyny.

Na snímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v stredu 23. novembra 2022, ruskí vojaci sa zúčastňujú na delostreleckom a bojovom výcviku na bieloruskej vojenskej strelnici.
Na snímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v stredu 23. novembra 2022, ruskí vojaci sa zúčastňujú na delostreleckom a bojovom výcviku na bieloruskej vojenskej strelnici. Zdroj: FOTO TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia