Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. novembra 2022, 20:39
Čas čítania 0:59

NATO vyzýva spojencov, aby Kyjevu prisľúbili viac pomoci v súvislosti s prichádzajúcou zimou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

NATO bude hájiť záujmy Ukrajiny tak dlho, ako bude treba. Dobré podmienky na začiatok rokovaní je podľa generálneho tajomníka Stoltenberga možné vytvoriť len postupom Ukrajiny na bojisku.

Severoatlantická aliancia nepoľaví v podporovaní Ukrajiny, vyhlásil v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval spojencov, aby Kyjevu prisľúbili viac pomoci v súvislosti s prichádzajúcou zimou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.


Lídri Ukrajinu ubezpečujú o svojej pretrvávajúcej pomoci. „NATO bude hájiť Ukrajinu tak dlho, ako bude treba. Nestiahneme sa... Sústredíme sa najmä na podporu Ukrajiny a zaistenie toho, aby ruský prezident nezvíťazil,“ povedal Stoltenberg pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO v rumunskej Bukurešti. Dobré podmienky na začiatok rokovaní je podľa neho možné vytvoriť len postupom Ukrajiny na bojisku.


Ministri zahraničných vecí NATO sa na stretnutí v Bukurešti sústredia na navýšenie vojenskej pomoci, napríklad obranných systémov a munície pre Ukrajinu. Rokovať budú aj o nevojenskej pomoci, pohonných hmotách, medicínskom alebo zimnom vybavení. Ukrajina sa v čase ruských útokov na objekty energetickej infraštruktúry pripravuje na zimu.

Vstup Ukrajiny do NATO 

Ministri budú diskutovať o žiadosti Ukrajiny o vstup do NATO. Reuters predpokladá, že zrejme len potvrdia politiku otvorených dverí Aliancie. Na tom, že sa Ukrajina stane členom NATO, sa spojenci dohodli ešte na summite v roku 2008. Neprijali však konkrétne kroky, ktoré by Kyjev k tomuto členstvu priblížili.


Na prebiehajúcom stretnutí ministrov NATO sa zúčastnia aj predstavitelia Gruzínska, Moldavska a Bosny a Hercegoviny. NATO chce posilniť vzťahy aj s inými krajinami. Obáva sa, že konflikt na Ukrajine môže destabilizovať aj iné štáty.


Ministri budú hovoriť aj o posilnení odolnosti spoločnosti. Stoltenberg západné krajiny varoval, aby si pri odklone od ruských energií nevybudovali závislosť od Číny.

Domov
Zdieľať
Diskusia