Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. novembra 2022, 8:28
Čas čítania 0:55

Ukrajinský prezident Zelenskyj prirovnal ruskú taktiku k Stalinovej genocíde: Chcú nás zničiť znovu, ale nás nezlomia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Len pred pár dňami vypálili Rusi na mesto niekoľko rakiet, ktoré si vyžiadali až 7 obetí.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko v sobotu povedal, že ruskí vojaci od svojho odsunu z Chersonu usmrtili v tomto meste pri ostreľovaní už 32 civilistov. O život podľa jeho slov prišli najmä pri ruských raketových útokoch.

Ruskí vojaci okupovali Cherson osem mesiacov. Po svojom odsune z 9. novembra naň často útočia. Len 24. novembra pritom vypálili na toto mesto 17 rakiet, ktoré podľa údajov gubernátora Chersonskej oblasti usmrtili 7 ľudí a zranili ďalších 21.

Ukrajinská armáda po úspešnej protiofenzíve a systematickom ostreľovaní ruských zásobovacích trás opätovne obsadila Cherson 11. novembra. Ruské jednotky sa z mesta predtým stiahli na druhý breh rieky Dneper. Odtiaľ naďalej pokračujú v ostreľovaní Chersonu.

Po obsadení Chersonu sa vo veľkom začalo s odmínovaním územia. Odmínovacie tímy dosiaľ podľa slov šéfa polície prehľadali 450 hektárov pôdy a zneškodnili 3 500 výbušnín. „Zachránilo to stovky, či dokonca tisíce ľudských životov,“ dodal Klymenko.

Zelenskyj kráča po zbombardovanom sídlisku v meste Vyšgorod na predmestí Kyjeva.
Zelenskyj kráča po zbombardovanom sídlisku v meste Vyšgorod na predmestí Kyjeva. Zdroj: TASR/AP

Rusko používa genocídnu taktiku

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu obvinilo Rusko z používania genocídnej taktiky a zo snáh zlikvidovať ukrajinský národ.

Ukrajina si v týchto dňoch pripomína 90. výročie začiatku hladomoru zo stalinistickej éry, známeho ako Holodomor, ktorý v rokoch 1932/33 zabil milióny Ukrajincov. Rozsiahly hladomor zapríčinila nútená kolektivizácia úrody zo strany sovietskeho vodcu Josifa Stalina.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti poznamenal, že „Rusi nás kedysi chceli zničiť hladom, teraz tmou a chladom“. Komentoval tak prebiehajúce ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru. „Nemôžu nás zlomiť,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia