Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
26. novembra 2022, 15:54
Čas čítania 1:22

FOTO: Vlajka zo srbskej šatne na MS v Katare vyvolala škandál. „Sú to hanebné genocídne odkazy,“ hnevá sa kosovský minister

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kosovo žiada od FIFA pre Srbsko adekvátny trest.

Kosovský minister športu Hajrulla Ceku zverejnil na svojom Twitteri fotku zo šatne srbskej futbalovej reprezentácie na aktuálnych MS 2022 v Katare, píše Foxsports. Fotkou upozornil na skutočnosť, že na srbskej vlajke, ktorá visí v šatni, je vyobrazená mapa Srbska, ktorá zahŕňa aj Kosovo.

Okrem toho je na mape text „nevzdáme sa“. Na tieto slová reagoval Hajrulla Ceku tweetom: „Hanebné obrázky zo srbskej šatne, zobrazujúce nenávistné, xenofóbne a genocídne odkazy na adresu Kosova, pričom využíva platformu majstrovstiev sveta vo futbale. Očakávame konkrétne kroky of FIFA vzhľadom na to, že Kosovo je plnohodnotným členom FIFA a UEFA.“ Kosovo je členom týchto strešných organizácií od roku 2016.


Kroky voči srbskému gestu spravila aj kosovská futbalová federácia. Tá na FIFA podala sťažnosť proti „agresívnemu postupu Srbska“. „Takýto šovinistický čin nemá na športových podujatiach miesto. Obzvlášť vtedy, keď ide o najväčšie futbalové podujatie,“ uvádza federácia v oficiálnom stanovisku.

Tá zdôrazňuje, aby srbský akt neprešiel v tichosti. „Naliehavo žiadame, aby FIFA prísne uplatňovala svoje pravidlá a potrestala Srbskú futbalovú federáciu za tento akt, ktorý je v rozpore s hodnotami, ktoré futbal presadzuje.“ FIFA medzitým zareagovala tým, že začala disciplinárne konanie voči srbskej reprezentácii.

Anketa:
Mala by FIFA voči Srbsku vyvodiť dôsledky?
Áno, jednoznačne.
Nie, Srbi iba vyjadrili svoj názor.
Áno, jednoznačne.
53 %
197 Hlasov
Nie, Srbi iba vyjadrili svoj názor.
47 %
173 Hlasov

Srbsko úvodný zápas proti Brazílii prehralo 0 : 2 po dvoch zásahoch Richarlisona. Skupinu G tvorí aj so Švajčiarskom a s Kamerunom. Zápas priniesol aj zranenie Brazílčanov Danila a Neymara, ktorých ďalšia účasť na turnaji zostáva otázna.

Kosovo je samostatnou krajinou od 17. februára 2008, keď kosovský parlament schválil jednostrannú deklaráciu, ktorou Kosovo oficiálne vyhlásil za samostatnú. Medzi krajinami, ktoré samostatnosť Kosova neuznávajú, je aj Slovensko. 

Situácia medzi Srbskom a Kosovom bola naposledy vyostrená koncom júla, keď sa na hraniciach týchto dvoch krajín strieľalo. 

Kosovo plánovalo od 1. augusta žiadať od každého Srba prekračujúceho hranice špeciálny preukaz a evidenčné značky ŠPZ pre vozidlá. Tieto pravidlá pritom ako prvé už dávnejšie spustili práve Srbi, Kosovo teraz chcelo opatrenia zaviesť recipročne.

Domov
Zdieľať
Diskusia