Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. novembra 2022, 20:22
Čas čítania 1:02

Dva litre vody denne? Nová štúdia vyvracia rokmi cementovaný mýtus. Väčšine ľudí stačí vypiť aj o pol litra menej

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

To, koľko vody denne musí človek vypiť, závisí od mnohých faktorov.

Odporúčanie vypiť počas dňa osem pohárov vody je pre mnohých ľudí priveľa a navyše nie je ani podložené vedeckými faktami. V najnovšej štúdii zverejnenej v časopise Science to tvrdia vedci z Aberdeenskej univerzity. 

Osem pohárov vody denne sa už dlhé roky uvádza v zdravotníckych príručkách ako ideálny objem tekutiny, ktoré by mal človek v rámci 24 hodín prijať. Podľa vedcov však skutočné množstvo vody, ktoré telo potrebuje, je u každého človeka iné. Väčšine ľudí stačí vypiť 1,5 – 1,8 litra vody namiesto štandardne odporúčaných dvoch litrov.

Anketa:
Vypiješ bežne dva?
Jasné.
Ani náhodou.
Niekedy áno, niekedy nie.
Jasné.
35 %
Ani náhodou.
35 %
Niekedy áno, niekedy nie.
29 %

„Väčšina vedcov vôbec netuší, odkiaľ sa vzalo odporúčanie vypiť osem pohárov vody denne,“ uviedol Josuke Jamada z japonského Národného inštitútu biomedicínskych inovácií, zdravia a výživy.

Štúdia vedcov z Aberdeenskej univerzity skúmala príjem vody 5604 ľuďmi vo veku od ôsmich dní do 96 rokov z 23 krajín. Výskum zahŕňal osoby, ktoré vypili pohár vody, v ktorej boli niektoré molekuly vodíka nahradené neškodným stabilným izotopom deutéria, prirodzene sa nachádzajúceho v ľudskom tele. Rýchlosť eliminácie nadbytočného deutéria ukazuje, ako rýchlo sa voda v tele premieňa.

Závisí od mnohých faktorov

Podľa štúdie závisí objem vody, ktorý organizmus potrebuje, od veku, pohlavia, prostredia a vykonávaných činností. Ľudia žijúci vo vysokohorskom prostredí či krajinách s teplejšou klímou musia piť viac vody, rovnako ako športovci či tehotné a dojčiace ženy.

Voda v tele sa najrýchlejšie míňa novorodencom, denne ich organizmus spotrebuje až 28 percent jej celkového objemu.

„Ak človek konzumuje chlieb, vajíčka a slaninu, nedostane sa mu do tela toľko vody, no v prípade konzumácie zeleniny, rýb, cestovín či ryže si telo dokáže získať až 50 percent z potrebného denného množstva vody,“ konštatuje Jamada.

Domov
Zdieľať
Diskusia