Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. novembra 2022, 15:28
Čas čítania 1:08

Pracovníci Amazonu spustili štrajk za vyššie mzdy. Protestné akcie by sa mali uskutočniť vo viac ako 30 krajinách

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Štrajk ohlásili na Black Friday, ktorý je jedným z najrušnejších dní v roku.

Pracovníci amerického internetového gigantu Amazon na celom svete vrátane USA, Nemecka a Francúzska začali štrajk za lepšie mzdy. Posledný tzv. „čierny piatok“ v novembri je pritom pre maloobchodníkov vrátane gigantického on-line predajcu Amazon jedným z najrušnejších nákupných dní v roku, keďže sa začína vianočná sezóna s ponukou lákavých zliav.

Iniciatíva Make Amazon Pay, ktorá vyzvala na štrajky, uviedla, že protestné akcie by sa mali uskutočniť vo viac ako 30 krajinách. 

Nemci žiadajú kolektívne zmluvy pre maloobchod a zásielkový obchod

V Nemecku organizuje protesty veľká odborová organizácia Verdi. Odbory naplánovali v desiatich skladoch v krajine prestávky v práci. Verdi žiada, aby americká spoločnosť uznala kolektívne zmluvy pre maloobchod a zásielkový obchod, a vyzval na kolektívnu zmluvu o pracovných podmienkach.

Amazon a Verdi už dlho vedú spory o uznanie odborovej organizácie v distribučných centrách spoločnosti. Amazon odmieta kritiku odborov a poukázal na to, že v Nemecku je od septembra nástupná mzda vrátane bonusov vo výške minimálne 13 eur na hodinu.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

V piatok ráno Amazon informoval, že prevažná väčšina jeho zamestnancov v Nemecku pracuje ako obvykle, pričom štrajk je obmedzený na deväť z 20 nemeckých logistických centier.

Vo Francúzsku požadujú zvýšenie odmeny za vianočnú sezónu

Francúzske odborové zväzy SUD a CGT vyzvali na štrajk v ôsmich skladoch v krajine. Požadujú zvýšenie odmeny za vianočnú nákupnú sezónu, počas ktorej musia zamestnanci v skladoch akceptovať veľa nadčasov.

Hovorca Amazonu vo Francúzsku zase oznámil, že všetci zamestnanci v skladoch, ktorí zarábajú menej ako 3100 eur mesačne, dostanú jednorazový bonus vo výške 500 eur, a to navyše k 150-eurovému koncoročnému bonusu dohodnutému s odbormi.

V spoločnosti Amazon France zatiaľ neboli zaznamenané žiadne známky narušenia prevádzky. Dvaja predstavitelia francúzskych odborov priznali, že neočakávajú veľkú účasť, pretože rastúce životné náklady nútia zamestnancov hľadať nadčasy.

Domov
Zdieľať
Diskusia