Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
24. novembra 2022, 8:14
Čas čítania 0:36

Zdravotnícke organizácie varujú pred novou pandémiou. V roku 2021 pre koronu nezaočkovali proti osýpkam takmer 40 miliónov detí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Osýpky sú jedným z najviac nákazlivých vírusov prenosných na človeka. 95-percentnou preočkovanosťou sa jeho šíreniu dá takmer úplne zabrániť.

Osýpky predstavujú bezprostrednú hrozbu pre ľudstvo. Dôvodom je pokles v objeme očkovania a oslabenia dohľadu nad ochorením. Uviedli to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.


Vírus osýpok je jedným z najviac nákazlivých vírusov prenosných na človeka. Očkovaním sa dá jeho šíreniu takmer úplne zabrániť. Na to je však potrebná 95-percentná preočkovanosť populácie. V roku 2021 nedostalo v dôsledku pandémie vakcínu proti osýpkam takmer 40 miliónov detí, uviedli WHO a CDC v spoločnej správe.


Počty prípadov osýpok sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výrazne nezvýšili. Podľa Patricka O’Connora, ktorý sa v rámci WHO osýpkam venuje, je teraz správny čas na podniknutie krokov proti šíreniu ochorenia.

osýpky očkovanie
Zdroj: TASR/Roman Hanc


Podľa O’Connora to budú náročné 2 roky, počas ktorých sa budú usilovať situáciu upokojiť, povedal pre Reuters. WHO zaznamenala od roku 2022 nárast rozsiahlych znepokojivých ohnísk nákazy. Znepokojujúca je najmä situácia v subsaharskej Afrike.

Domov
Zdieľať
Diskusia