Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. novembra 2022, 20:40
Čas čítania 1:20

Európske mestá Ukrajine darujú generátory elektriny, povedala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Parlament požiadal všetky mestá v Európe, aby sa ku kampani pripojili.

Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Snahou je pomôcť krajine prekonať blížiacu sa zimu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.


O spustení európskej kampane Generátory nádeje (#GeneratorsofHope) pre Ukrajinu informovala na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Parlament požiadal všetky mestá v Európe, aby sa ku kampani pripojili. Cieľom je poskytnúť Ukrajine energiu a zabezpečiť čistú vodu, napísala Metsolová.


Rusko od októbra útočí strelami dlhého doletu a raketami na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Moskva tvrdí, že ich cieľom je znížiť schopnosť Kyjeva bojovať a prinútiť ho k rokovaniam.


„Desiatky miliónov Ukrajincov sú v súčasnosti bez elektriny po ruských útokoch na kľúčovú civilnú infraštruktúru,“ povedala Metsolová na tlačovej konferencii. Európsky parlament a Európska únia podľa jej slov preukazujú solidaritu s Ukrajinou v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. Dodala, že teraz Ukrajinci potrebujú praktickú podporu, aby prekonali zimu. 

23. novembra 2022, 10:08 Čas čítania 0:40 Ruský nočný útok na pôrodnicu v Záporoží sa skončil tragicky. Rusko sa podľa Zelenského bude zodpovedať za „teror a vraždenie“ Ruský nočný útok na pôrodnicu v Záporoží sa skončil tragicky. Rusko sa podľa Zelenského bude zodpovedať za „teror a vraždenie“

Europarlament iniciatívu #GeneratorsofHope spustil spolu s asociáciou európskych miest Eurocities. Tá združuje viac ako 200 veľkých európskych miest v 38 krajinách. Pomocou generátorov sa zabezpečí prevádzka kľúčových zariadení vrátane nemocníc, škôl, vodojemov, prístreškov a sietí mobilného signálu.

Ničenie infraštruktúry je teroristický čin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri napísal, že Ukrajina v súvislosti so stredajším raketovým útokom požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia BR OSN. „Vraždy civilistov a ničenie civilnej infraštruktúry sú teroristické činy. Ukrajina neustále požaduje ráznu reakciu medzinárodného spoločenstva na tieto zločiny,“ uviedol.


Posledný ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobil výpadky elektriny aj v susednom Moldavsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia