Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
18. novembra 2022, 18:31
Čas čítania 0:54

SaS tvrdí, že vláda chcela oklamať EÚ a môžeme prísť o takmer miliardu eur. Matovič má svoje vysvetlenie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministerstvo financií argumentuje, že kým nedôjde k zhode v koalícii, s problémom sa nepohnú.

Opozičná strana Sloboda a solidarita obvinila vládu Eduarda Hegera z podvádzania Európskej komisie. Ako informovala strana na svojom facebookovom profile, Slovensko môže pre nezavedenie výdavkových limitov prísť o milióny eur. 

„Pokus oklamať Brusel a dať si na základe toho vyplatiť financie z plánu obnovy a odolnosti je obrovské a úmyselné zlyhanie,“ konštatovala SaS. 

Európska komisia apelovala na Slovensko, aby boli v štátnom rozpočte na rok 2023 zapracované aj takzvané výdavkové limity. Tie majú politikom brániť v bezhlavom míňaní verejných zdrojov. Zavedenie takýchto limitov predstavuje jeden z dôležitých míľnikov, ktorý musíme splniť, ak chceme čerpať zdroje z plánu obnovy. 

Sulik Heger Matovič
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, TASR/Martin Baumann

„Európska komisia informovala slovenskú stranu, že schválenie rozpočtu verejnej správy na rok 2023 bez výdavkových limitov bude predstavovať zvrátenie plnenia míľnika,“ uviedla komisia v stanovisku pre Denník N. V prípade zvrátenia míľnika môže Slovensko prísť o viac ako 800 miliónov eur. 

16. februára 2023, 12:30 Čas čítania 5:46 To skôr vyhráte v lotérii! EÚ experimentuje s priamou demokraciou. Navštívili sme historicky prvý panel o plytvaní jedlom To skôr vyhráte v lotérii! EÚ experimentuje s priamou demokraciou. Navštívili sme historicky prvý panel o plytvaní jedlom

Nedodržanie opatrenia, ku ktorému sme sa zaviazali, by malo nielen finančné, ale aj reputačné následky. „Keďže na európskej úrovni doteraz neexistuje žiaden precedens týkajúci sa zvrátenia míľnika, Slovenská republika by tomuto procesu čelila ako prvá členská krajina EÚ,“ uviedli pre Denník N odborníci z tímu plánu obnovy.

Ministerstvo financií argumentuje, že kým nedôjde k zhode v koalícii, s problémom sa nepohnú. Výdavkové limity boli totiž na koaličnej rade vetované ministrom práce Milanom Krajniakom. „Pre ministerstvo financií je zavedenie výdavkových limitov do praxe prioritou,“ vyjadrilo sa napriek sporom tlačové oddelenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia