Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. novembra 2022, 7:35
Čas čítania 1:19

Pribúda Slovákov, ktorí nestíhajú platiť účty. Takto budú šetriť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Spotrebitelia, ktorí v nasledujúcom roku očakávajú ťažkosti s platením účtov, by ako prvé znížili nákupy cez internet. Podľa prieskumu majú len 4 z 10 opýtaných v pláne požiadať o výraznejšie zvýšenie platu.

Inflácia v európskych domácnostiach spôsobila úzkosti z platenia účtov, vyplýva z výsledkov prieskumu Intrum European Consumer Payment Report 2022. Výskumu sa zúčastnilo 24-tisíc Európanov z 24 krajín, z toho 1 000 Slovákov.


Z prieskumu vyplýva, že 8 z 10 spotrebiteľov sa obáva vplyvu rastúcich cien potravín a energií na ich finančnú situáciu. Každý štvrtý respondent sa domnieva, že v nasledujúcom roku nebude mať dostatok peňazí na zaplatenie niektorého zo svojich účtov za energie.


Rovnaký podiel respondentov tvrdí, že počas posledného roka pre nepriaznivú situáciu už nejaký účet nezaplatili. Na Slovensku sú obavy z nárastu cien potravín a energií ešte výraznejšie. Takmer 90 % opýtaných sa obáva nárastu cien. Neschopnosť uhradiť niektorý z účtov potvrdilo takmer 20 % respondentov, čo je menej, ako je európsky priemer.


„Iba 2 % Slovákov uvádza, že inflácia nemá na nich vplyv. Alarmujúce je, že 88 % domácností udáva negatívny dosah inflácie na ich domáce financie. Dokonca aj tí spotrebitelia, ktorých sa napríklad pandémia covidu-19 relatívne nedotkla, dnes vplyv vysokej inflácie pociťujú tiež. Je prirodzené, že po dlhých rokoch nízkej inflácie a uvoľnenej menovej politiky spôsobil prudký nárast cien a rastúce úrokové sadzby u spotrebiteľov hlboký pesimizmus, pokiaľ ide o budúcnosť,“ spresnil Martin Musil, výkonný riaditeľ Intrum Slovakia.

Anketa:
Pociťuješ, že máš kvôli inflácii menej peňazí?
Áno.
Nie. 
Neriešim to. 
Áno.
85 %
392 Hlasov
Nie. 
9 %
41 Hlasov
Neriešim to. 
6 %
27 Hlasov

Ako šetríme?

Mladší spotrebitelia podľa prieskumu častejšie využívajú možnosť „kúpiť teraz/zaplatiť neskôr“. Až 31 % respondentov vo veku 18 až 21 rokov potvrdilo, že takto čoraz častejšie nakupujú. Na Slovensku je situácia rovnaká. Znepokojujúci trend by v budúcnosti mohol viesť k vážnym finančným problémom v súvislosti so zadĺžením.


Spotrebitelia, ktorí v nasledujúcom roku očakávajú ťažkosti s platením účtov, by ako prvé znížili nákupy cez internet. Podľa prieskumu majú len 4 z 10 opýtaných v pláne požiadať o výraznejšie zvýšenie platu.


„Väčšina respondentov očakáva, že vysoká inflácia bude pretrvávať roky. To naznačuje malú vieru v schopnosť našich vládnych predstaviteľov dostať ceny pod kontrolu. Cenové šoky budú mať prirodzene výrazný vplyv na štruktúru výdavkov spotrebiteľov, pričom sa zvýši riziko nesplácania účtov s nižšou prioritou. Zároveň musia podnikatelia počítať s tlakom na zvyšovanie miezd zo strany zamestnancov,“ dodal Musil.

Domov
Zdieľať
Diskusia