Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
11. novembra 2022, 9:26
Čas čítania 0:40

Tajná dohoda? Kupovali sme umelo predražené iPhony, hromžia nahnevaní zákazníci v novej žalobe na Amazon

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Nedávno boli spoločnosti Apple a Amazon obvinené z konšpirácie s cieľom udržiavať vysoké ceny produktov Apple.

V januári 2019 údajne nadobudla účinnosť dohoda, podľa ktorej vraj firma Apple poskytla Amazonu zľavy do výšky desiatich percent za to, že Amazon na svojej platforme nechá iba sedem zo 600 ďalších predajcov. To hovorí skupinová žaloba, podľa ktorej sa vďaka tomuto kroku mal stať Amazon dominantným predajcom nových iPhonov a iPadov.

Ceny narástli o desať percent, pričom dvadsaťpercentné zľavy, ktoré boli dovtedy bežné, stratili platnosť. Súčasťou dohody bola vraj podmienka, že žiadna krajina nebude mať viac ako 20 predajcov, a preto z portfólia vylúčili aj niektorých autorizovaných predajcov Applu. 

iphone
Zdroj: Unsplash/Nicholas Santoianni

Právnická spoločnosť Hagens Berman, ktorá spomínané spoločnosti žaluje teraz a už tak učinila niekoľkokrát aj v minulosti, vyzýva spotrebiteľov, ktorí si na Amazone kúpili produkty Apple od roku 2019 po súčasnosť, aby sa jej ozvali.

Mohli totiž „kúpiť umelo predražené výrobky, a v prípade, že budú splnené určité legislatívne podmienky, môžu mať nárok na kompenzáciu“. Týka sa to akéhokoľvek modelu iPhonu a iPadu.

Spoločnosti sa k žalobe zatiaľ nevyjadrili. Ich spoločné výnosy presiahli v treťom kvartáli tohto roka 125 miliárd dolárov.

Späť
Zdieľať
Diskusia