Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
3. novembra 2022, 18:46
Čas čítania 1:34

SaS: Náklady na referendum by mal zaplatiť Smer. Nakradnuté majú dosť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Politické strany reagujú na vyhlásenie referenda.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín oznámila vo štvrtok prezidentka Zuzana Čaputová. Vyzývať občanov na účasť v referende nebude ani ich nemieni od účasti odrádzať.

SaS: Nech referendum zaplatí Smer, nakradnuté majú dosť

Opozičná SaS rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vypísať referendum s jednou otázkou, či občania súhlasia s tým, že predčasné voľby je možné uskutočniť referendom alebo rozhodnutím parlamentu a po zmene ústavy. 


„Našich voličov však nebudeme vyzývať, aby sa referenda zúčastnili. Považujeme ho pri tejto otázke za zbytočné plytvanie verejných zdrojov, pričom by mala celé náklady preplatiť strana Smer-SD,“ skonštatovala SaS.

Na sociálnej sieti prišla Sloboda a solidarita s návrhom, aby náklady na referendum zaplatila strana Smer, ktorá ho iniciovala. 

OĽaNO: Berieme na vedomie

Koaličné hnutie OĽaNO berie rozhodnutie Zuzany Čaputovej na vedomie. V stanovisku to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

„Samotné Ficovo referendum považujeme za zbytočné mrhanie peniazmi všetkých daňových poplatníkov. Čo je horšie, deje sa tak v ťažkých časoch celosvetovej energetickej krízy a zdražovania. Nejde o nič iné ako o zúfalý pokus bývalého premiéra o návrat k moci a zabezpečenie si beztrestnosti,“ doplnil Šipoš.

Hlas-SD: Sme sklamaní z prezidentky

Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje vyhlásenie termínu referenda. Opätovne však poslancov Národnej rady vyzýva, aby zmenu ústavy schválili v parlamente a neprenášali svoju zodpovednosť v tejto mimoriadne dôležitej otázke na slovenských občanov.

Hlas-SD verí, že vyhlásenie referenda sa nestane zámienkou pre poslancov NR SR, aby opäť odsunuli na neskôr rokovanie o zmene ústavy. „Stále platí, že umožnenie konania predčasných volieb, či už prostredníctvom parlamentu, alebo ďalšieho referenda, je povinnosťou a verejným prísľubom Igora Matoviča, Richarda Sulíka i Borisa Kollára,“ doplnil Hlas-SD.


Strana je sklamaná z vyjadrenia prezidentky, že nebude vyzývať občanov na účasť v referende.

SNS: Obrovská skúška súdržnosti

Mimoparlamentná SNS vníma vyhlásenie referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie ako skvelú správu. „Bude to obrovská skúška súdržnosti nášho národa, aby sa navždy skončila vláda OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Veríme, že ani strana Sloboda a solidarita necukne,“ uviedol líder strany Andrej Danko.


Podľa Danka je to jediná šanca dospieť k tomu, aby 76 poslancov mohlo v Národnej rade SR definitívne skončiť utrpenie tých, ktorí dnes vládnu. „Do vlády sa dostali na základe populizmu a nepripravení, 21. januára musí viac ako 50 percent voličov prísť a urobiť prvý krok k tomu, aby mohli prísť slobodné a demokratické voľby na jeseň budúceho roka,“ skonštatoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia