Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
1. novembra 2022, 16:36
Čas čítania 0:44

Najsilnejšia raketa od SpaceX dnes konečne po troch rokoch opustila zem

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Najsilnejšia raketa od SpaceX dnes konečne po troch rokoch opustila zem
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong

Misia je úspešná a SpaceX zvládol aj dlhoočakávané pristátie oboch prídavných raketových stupňov.

Raketa Falcon Heavy, za ktorou stojí americká spoločnosť SpaceX, je najsilnejšou raketou v prevádzke na svete. Dnes po vyše troch rokoch vzlietla, pričom zlomila niekoľko dôležitých rekordov, píše Fontech

Vyštartovala o 14.41 h nášho času z Kennedyho vesmírneho centra na Floride. SpaceX ňou plní armádny kontrakt a zároveň vyniesol do vesmíru niekoľko ďalších satelitov. Tie sú predovšetkým experimentálne.

Falcon Heavy sa skladá z troch upravených prvých stupňov rakety Falcon 9 a klasického druhého stupňa. Ten je vybavený jedným raketovým motorom Merlin 1D, ktorý je upravený pre optimalizovanú prevádzku vo vákuu. Raketa pôvodne vznikla ako nápad na jednoduché vytvorenie silnej rakety, avšak celý proces vývoja sa ukázal ako nezvyčajne komplikovaný. Preto meškal aj jej prvý let. 

Pri štarte raketu poháňa celkovo 27 motorov Merlin 1D a vyvíja ťah vo výške 22 820 kN, čo je najviac zo všetkých rakiet v prevádzke na svete. Prekonala aj navonok veľmi podobnú raketu Delta IV Heavy. Tá má však oveľa menšiu kapacitu a namiesto viacerých malých motorov ju poháňajú tri veľké. 

 
Pre utajený hlavný náklad sa vysielanie skončilo skôr než zvyčajne. Je však možné, že do konca roka poletí Falcon Heavy ešte raz. 

Domov
Zdieľať
Diskusia