Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. októbra 2022, 19:39
Čas čítania 1:27

Túto noc spíme o hodinu dlhšie. Daj si pozor na zmeny v doprave

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Túto noc spíme o hodinu dlhšie. Daj si pozor na zmeny v doprave
Zdroj: Pexels/Shawn Stutzman

V noci zo soboty na nedeľu (30. 10.) sa posunú hodiny z tretej hodiny ráno o jednu hodinu dozadu, teda na druhú hodinu.

V noci zo soboty (29. októbra) na nedeľu (30. októbra) sa vyspíme dlhšie. Mení sa totiž čas. O 3.00 h stredoeurópskeho letného času (SELČ) sa čas na ručičkách hodín posunie naspäť, a to na 2.00 h stredoeurópskeho času (SEČ).

Posúvanie času sa ustálilo na 2.00 h, respektíve 3.00 h, pretože v tomto čase najmenej ovplyvňuje dopravu. Zmena času je platná okrem Slovenska aj v ostatných európskych krajinách s výnimkou Bieloruska, Ruska a Islandu.


Pôvodne sa malo každoročné striedanie času skončiť. Letný čas mal od svojho zavedenia odporcov a viaceré občianske i politické iniciatívy sa dožadovali prehodnotenia tohto zvyku. Argumentovali najmä zdravotnými dôvodmi.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Shawn Stutzman


Na návrh EK schválili poslanci Európskeho parlamentu 26. marca 2019 smernicu, podľa ktorej sa mala sezónna zmena času uskutočniť naposledy v roku 2021. Napokon sa však rozhodnutie odsunulo do budúcnosti. Hlavným argumentom v prospech striedania času je efektívnejšie využívanie denného svetla – v lete vo večerných hodinách a cez zimu zasa ráno.

Pozor na zmeny

V decembri 2021 vládny kabinet SR schválil zavedenie letného času v rokoch 2022 až 2026 s určením presných dátumov, keď sa bude začínať a končiť. Zmena letného času (LČ) na stredoeurópsky čas (SEČ) ovplyvní aj jazdu troch vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Na slovenských tratiach sa zmena času dotkne troch nočných diaľkových vlakov ZSSK, ktoré zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v jazde budú pokračovať po hodine, a to už podľa SEČ.

Pôjde o rýchlik s odchodom z Humenného o 21.51 h a s predpokladaným príjazdom do Bratislavy o 5.49 h. Tento vlak má doraziť do Ružomberka o 2.05 h LČ a odchádzať o 2.06 h SEČ.

ZSSK
Zdroj: Facebook/ZSSK


Dotkne sa to aj rýchlika v opačnom smere, ktorý z Bratislavy vyráža o 22.57 h a do Humenného má príchod o 6.33 h. Rýchlik má prísť do Kraľovian o 2.07 h LČ a vyraziť o 2.08 h SEČ.

Zmena času ovplyvní aj jazdu medzištátneho vlaku EuroNight (EN) s odchodom z Humenného o 19.30 h a príchodom o 7.55 h do Prahy. Tento vlak má doraziť do Čadce o 2.06 h LČ, odchod je plánovaný o 2.08 h SEČ.

Na tratiach susedných železníc budú podľa ZSSK podobne ovplyvnené jazdy nočných vlakov. Vlaky, ktoré vchádzajú na Slovensko po 3.00 h, pôjdu už podľa SEČ.

Domov
Zdieľať
Diskusia