Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR Radka Klučárová
27. októbra 2022, 19:35
Čas čítania 1:11

Ľudia si dnes opäť pripomenuli dvoch zavraždených LGBTI+ ľudí Juraja a Matúša. Kto ďalší bude na rade, pýtal sa majiteľ Teplárne

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Organizátori požadujú konkrétne kroky, ktoré zlepšia život LGBTI+ ľuďom a ich rodinám.

Viacero zástupcov organizácií a občianskych združení si spoločne s niekoľkými stovkami ľudí dnes podvečer na Námestí SNP v Bratislave pripomenulo dvoch zavraždených LGBTI+ ľudí, ktorí prišli o život 12. októbra na Zámockej ulici.

Organizátori pochodu vyzývajú verejnosť, vládu, ale aj poslancov parlamentu, aby sa zaoberali zrovnoprávnením a zlepšením ochrany LGBTI+ ľudí a ich rodín na Slovensku.

„Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu. Bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru,“ uviedol Roman Samotný, hovorca iniciatívy Ide nám o život a majiteľ podniku Tepláreň, pred ktorým došlo k vražde. Zároveň skritizoval ďalšie útoky na LGBTI+ ľudí, ku ktorým došlo po útoku. 

„Kto ďalší bude na rade šialenca, ktorému otrávia myseľ konšpirácie a hoaxy?“ povedal podľa Denníka N

Do iniciatívy Ide nám o život sa zapojilo vyše 50 slovenských organizácií a občianskych združení. Iniciátori pripomínajú, že najdôležitejšie, čo môže každý človek urobiť, je využiť svoj hlas na podporu spravodlivosti a ochrany pre všetkých.

lgbti+
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Iniciatíva Inakosť víta, že väčšina politickej scény jasne odmietla tento teroristický čin. Deklarácie spoluúčasti a odsudzovanie nenávisti voči LGBTI+ ľuďom a ich rodinám sú podľa iniciatívy len prázdne slová, ak nebudú naplnené konkrétnymi činmi.

Svoje požiadavky zaslali organizátori predsedovi vlády, ktorého požiadali o stretnutie a spoluprácu na tvorbe nových legislatívnych návrhov.


Zameriavajú sa na konkrétne kroky, ktoré pomôžu zlepšiť život tejto komunite ľudí a zjednodušia ich situáciu v rôznych oblastiach, od zdravotnej starostlivosti po postihovanie šírenia nenávisti na internete.

24. októbra 2023, 15:00 Čas čítania 2:31 Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť

Zuzana Čaputová zareagovala na ďalší útok na LGBTI+ ľudí. „Veľmi ma mrzí, že v čase, keď si prezident Islandu Guðni Jóhannesson uctil obete teroristického útoku na Zámockej, sme sa dozvedeli o ďalšom útoku na LGBTI pár v Nitre.“

Domov
Zdieľať
Diskusia