Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
26. októbra 2022, 10:06
Čas čítania 1:02

Dúhový PRIDE Bratislava organizuje ďalšie stretnutie na podporu queer ľudí. Chcú rovnoprávnosť a bezpečie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Organizácie na podporu práv LGBTI+ vyzvali vládu a parlament, aby vytvorili bezpečné prostredie pre život queer ľudí, ich rodín a detí. Organizujú ďalšie stretnutie.

Dúhový PRIDE Bratislava, Iniciatíva Inakosť a Tepláreň organizujú ďalšie stretnutie, na ktorom si chcú pripomenúť vraždu Juraja a Matúša. Konať sa bude vo štvrtok 27. októbra od 17.00 h na Námestí SNP. Organizátori chcú zároveň vláde sprostredkovať požiadavky, aby vláda prijala kroky k zrovnoprávneniu LGBTI+ ľudí.

14. októbra 2022, 21:04 Čas čítania 0:20 Tisíce ľudí na pochode pred Teplárňou: Musíme bojovať proti nenávisti voči LGBTI+ komunite (Reportáž) Tisíce ľudí na pochode pred Teplárňou: Musíme bojovať proti nenávisti voči LGBTI+ komunite (Reportáž)

Iniciatíva Inakosť predstavila výzvu Ide nám o život, ktorou chcú apelovať na vládu a parlament, aby vytvorili bezpečné prostredie pre život LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili so zvyškom spoločnosti.

Politickým predstaviteľom iniciátori navrhujú takéto opatrenia:
1. prijatie zákona o životnom partnerstve vrátane možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom;
2. zabezpečenie dôstojnej medicínskej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov;
3. vymedzenie sa voči šíreniu nenávisti zo strany politikov a zavedenie disciplinárnej zodpovednosti za takéto výroky v parlamente;
4. konkrétne kroky na zefektívnenie činnosti orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní trestných činov z nenávisti a predchádzaní takýmto trestným činom;
5. systematická podpora vytvárania bezpečných priestorov a podporných služieb (školy a vzdelávacie inštitúcie, komunitné centrum v Bratislave a podpora služieb na celom Slovensku).

Na prvý pochod proti nenávisti prišlo asi 15 000 ľudí vrátane mnohých známych osobností a politikov. Vystúpila na ňom prezidentka Zuzana Čaputová, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a tiež majiteľ Teplárne Roman Samotný. 

Prezidentka Zuzana Čaputová s majiteľom podniku Tepláreň Romanom Samotným pred kaviarňou, kde došlo k dvojnásobnej vražde.
Prezidentka Zuzana Čaputová s majiteľom podniku Tepláreň Romanom Samotným pred kaviarňou, kde došlo k dvojnásobnej vražde (13. október 2022). Zdroj: TASR

Prezidentka Čaputová sa vo svojom prejave opätovne ospravedlnila LGBTI+ komunite. „Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia LGBTI sa na Slovensku stále cítite neprijatí. Patríte sem. Ste pre našu spoločnosť hodnotní,“ povedala hlava štátu.

Anketa:
Prídeš na pochod?
Áno.
Nie.
Ešte neviem.
Áno.
16 %
Nie.
71 %
Ešte neviem.
13 %
Domov
Zdieľať
Diskusia