Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
25. októbra 2022, 10:33
Čas čítania 1:12

Tomáš Szabó dostal 25 rokov za prípravu vrážd Žilinku a Lipšica, pred doživotím ho zachránilo priznanie viny

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Tomáš Szabó sa podieľal aj na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Tomáš Szabó je vinný z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Pôvodne mu hrozil až doživotný trest, keďže sa však priznal, súd za dostatočný považuje nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody.

Ten si Tomáš Szabo odpykáva za účasť na úkladnej vražde novinára Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Petra Molnára.

„Rozhodnutie súdu považujeme za zákonné a správne. Vzdali sme sa práva na podanie odvolania. Súd upustil od uloženia súhrnného trestu, s čím je môj klient spokojný," povedala obhajkyňa Szabóa Ivana Kochanská.

szabó
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Priznaním prekvapil

Priznanie Tomáša Szabóa bolo zaujímavým prekvapením a veľkým zvratom v kauze objednávky vrážd Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho, keďže doteraz vinu popieral. „Priznal som sa dobrovoľne,“ potvrdil Tomáš Szabó. Jeho najväčšou motiváciou bola skutočnosť, že ak by sa nepriznal a súd by ho napriek tomu uznal vinným, takmer určite by dostal doživotný trest. 

Znalci nevylúčili možnosť resocializácie Tomáša Szaboá. Plní si podľa nich povinnosti, ktoré sú na neho vo výkone trestu odňatia slobody kladené.

Sazbó uviedol, že pracuje, aby mohol nahradiť škodu poškodeným. Zopakoval, že sa cíti byť vinný v kauze prípravy vrážd prokurátorov. „Je mi nesmerne ľúto, čo sa stalo aj v prípade, kde som právoplatne odsúdený. Celé to ľutujem,“ zdôraznil Tomáš Szabó. Poškodeným sa písomne ospravedlnil.

25. februára 2023, 16:30 Čas čítania 3:06 Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty

Zároveň je vinný v kauze Jána a Martiny, kde vystupoval ako šofér. Opakovane podľa právoplatného odsudzujúceho rozsudku najprv navštívil okolie domu novinára a jeho snúbenice vo Veľkej Mači spoločne so svojím bratrancom Miroslavom Marčekom. Toho za dom novinára priviezol aj 21. februára 2018, keď Marček Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelil. Aj keď sa Marček priznal a podrobne opísal, ako vraždy vykonal, Szabó vinu až do rozhodnutia popieral. 

Prokurátor Matúš Harkabus si myslí, že odsúdenie Tomáša Szabóa môže mať vplyv aj na pokračovanie hlavného pojednávania v prípade  vraždy Jána Kuciaka. Každé úprimné priznanie podľa neho môže ovplyvniť aj hodnotenie iných dôkazov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia