Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
23. októbra 2022, 15:58
Čas čítania 1:46

Na Slovensku sa prvýkrát od roku 2016 vyskytla besnota

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Potvrdil to veterinárny ústav vo Zvolene.

Na Slovensku sa prvýkrát od roku 2016 vyskytla besnota. Veterinárny ústav Zvolen ju potvrdil u zastreleného jazveca v obci Jabloň (okres Humenné). Vedúci odboru zdravia a ochrany zvierat Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nevylúčil výskyt ďalších besných zvierat. Preveruje sa tak udržanie štatútu Slovenska ako krajiny bez besnoty – tou sme sa oficiálne stali v roku 2019.

9. februára 2022, 16:30 Čas čítania 11:41 Veterinárka: Silvestra som trávila so šteniatkom malamutky, ktorej sme život zachraňovali šesť dní. Nakoniec prežila (Rozhovor) Veterinárka: Silvestra som trávila so šteniatkom malamutky, ktorej sme život zachraňovali šesť dní. Nakoniec prežila (Rozhovor)

Ktorékoľvek mŕtve zviera môže byť besné

Pred potvrdením prípadu sa ŠVPS vzhľadom na situáciu v Maďarsku, Poľsku a na Ukrajine rozhodla pokračovať v orálnej vakcinácii líšok v ďalších rokoch na rizikovom území. „Naďalej sa bude dbať na preventívne opatrenia, monitoring a opatrenia pri dovoze zvierat so zreteľom na besnotu,“ uviedol Chudý s tým, že sa na Slovensku od roku 1994 realizuje orálna vakcinácia líšok proti besnote.

Zároveň upozornil, že pri náleze uhynutého zvieraťa je vždy treba postupovať, ako by išlo o zviera besné. „Aj zviera, ktoré bolo zrazené autom, mohlo byť besné v poslednom, paralytickom štádiu choroby. Vždy treba upovedomiť príslušnú regionálnu veterinárnu správu v mieste nálezu takéhoto mŕtveho zvieraťa, ktorá potom podnikne všetky nevyhnutné opatrenia.“ V prípade potvrdenia besnoty je vyhlásené ohnisko nákazy, čo býva kataster obce alebo príslušná mestská časť. V ohnisku potom možno vydať veterinárne opatrenia, napríklad zákaz premiestňovania vnímavých zvierat z a do danej oblasti.

Besnota je akútne vírusové ochorenie zvierat prenosné aj na človeka. U človeka postihuje predovšetkým centrálny nervový systém, spôsobuje poruchy vedomia, zvýšenú dráždivosť, neskôr spôsobuje celkovú paralýzu.

30. septembra 2021, 6:55 Čas čítania 0:46 Zobudil sa s netopierom na hrdle, nakazil sa besnotou. Muž, ktorý odmietol liečbu, po mesiaci chorobe podľahol Zobudil sa s netopierom na hrdle, nakazil sa besnotou. Muž, ktorý odmietol liečbu, po mesiaci chorobe podľahol

Ako spoznať besnotu

Besnota sa podľa Chudého prejavuje v troch formách, a to v zúrivej, tichej a atypickej.

V zúrivej forme sa pozorujú tri štádia. Prvé sa prejavuje po inkubačnej lehote a trvá jeden až dva dni. „Zviera sa stáva smutným, depresívnym alebo apatickým, ľakavým a nepokojným. Uchyľuje sa na tmavé miesta. Často bezdôvodne mení polohu tela alebo sa hlasovo prejavuje,“ spresnil Chudý. Zvieratá bývajú podľa jeho slov veľmi smädné a začína sa u nich prejavovať príznak zvrátenej chuti, takže lížu a prehĺtajú nestráviteľné predmety, ako sú napríklad kamene, hnoj a drevo.

Pri druhom štádiu sa zviera prejavuje nespokojnosťou a vzrušenosťou, ktoré sa stupňujú až do zúrivosti. „Zviera je veľmi zúrivé a neobmedzene napáda a hryzie všetko živé i neživé, čo mu príde do cesty. Šelmy si v zúrivosti často odhryznú aj časť vlastného tela.“

V konečnom štádiu ochrnú žuvacie a jazykové svaly. „Z ústnej dutiny vyteká množstvo ťahavých slín, ktoré zviera nie je schopné v dôsledku ochrnutia hltana, svalov jazyka a žuvacích svalov prehĺtať.“ Zviera nakoniec uhynie za príznakov udusenia. Paralytické štádium trvá podľa Chudého pol dňa až dva dni.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Tichá forma sa vyznačuje tým, že z prvého melancholického štádia prechádza choroba hneď do štádia paralytického. Atypická forma sa podľa neho zvyčajne prejavuje poruchami tráviaceho aparátu, potratmi alebo kombináciou príznakov.

Domov
Zdieľať
Diskusia