Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. októbra 2022, 17:46
Čas čítania 1:03

Poslanci odsúdili útok na LGBTI+ komunitu. Vyzvali vládu na zlepšenie postavenia menšín a komunít na Slovensku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Útok proti životom príslušníkov menšín z prostredia LGBTI+, ako aj plány na útoky voči príslušníkom židovskej komunity či politikom a ich rodinám považujú poslanci za útok na demokratický štát.

Poslanci Národnej rady ostro odsudzujú tragickú streľbu z 12. októbra, ktorá si vyžiadala dve obete. Zároveň uznesením vyzývajú vládu naplniť záväzky zamerané na zlepšenie postavenia menšín a komunít na Slovensku.

Vyplýva to z uznesenia NR SR k silnejúcim prejavom nenávisti voči menšinám a komunitám, osobitne komunite LGBTI+ a židovskej komunite, žijúcim na Slovensku. Poslanci ho odobrili v utorkovom hlasovaní.


„Parlament ostro odsudzuje teroristický čin z 12. októbra 2022, ktorého obeťami boli Matúš Horváth a Juraj Vankulič, ktorých životy vyhasli pre ich sexuálnu orientáciu. Vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým, rodinám a ich blízkym. Zároveň vyjadruje aj uistenie všetkým príslušníkom menšín a komunít, že sú obohacujúcou súčasťou našej spoločnosti,“ píše sa v uznesení.

17. októbra 2022, 13:00 Čas čítania 6:40 Šokuje ma, že sa Slováci zastávajú vraha, priznáva bloger Milan Bez Mapy. LGBTI+ komunita v Bratislave je úzko spätá (Rozhovor) Šokuje ma, že sa Slováci zastávajú vraha, priznáva bloger Milan Bez Mapy. LGBTI+ komunita v Bratislave je úzko spätá (Rozhovor)

Útok proti životom príslušníkov menšín z prostredia LGBTI+, ako aj plány na útoky voči príslušníkom židovskej komunity či politikom a ich rodinám považujú poslanci za útok na demokratický štát.


Parlament zároveň uznesením vyslovuje závažné znepokojenie nad akýmikoľvek pokusmi obmedzovať práva a slobody menšín a komunít žijúcich na Slovensku. „Súčasne vyzýva politikov, verejne činné osoby, ako aj médiá na vyvarovanie sa akýchkoľvek nenávistných prejavov, ktoré ničia dobré spolunažívanie a môžu viesť k prejavom násilia,“ uviedli v schválenom uznesení.

14. októbra 2022, 21:04 Čas čítania 0:20 Tisíce ľudí na pochode pred Teplárňou: Musíme bojovať proti nenávisti voči LGBTI+ komunite (Reportáž) Tisíce ľudí na pochode pred Teplárňou: Musíme bojovať proti nenávisti voči LGBTI+ komunite (Reportáž)

Poslanci v ňom okrem iného žiadajú vládu naplniť záväzky z programového vyhlásenia vlády zamerané na zlepšenie postavenia menšín a komunít na Slovensku. Vláda by podľa nich mala tiež navrhnúť opatrenia na potlačenie prejavov nenávisti vo verejnom priestore.


K tragickej streľbe došlo na Zámockej ulici v Bratislave pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Domov
Zdieľať
Diskusia