Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
14. októbra 2022, 10:21
Čas čítania 2:26

Dušan Dědeček ide do väzby, toto sú dôvody

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Bývalého športového funkcionára budú stíhať vo väzbe. Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana by sa mohol prípad dostať na súd do konca roka 2022.

Dušan Dědeček, ktorý vo večerných hodinách opitý spôsobil smrť piatim mladým ľuďom, ide do väzby. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave. Informoval o tom denník SME. 

Naďalej mu hrozí 20 až 25 rokov alebo doživotie. Sudca sa tak nestotožnil s rozhodnutím súdu nižšieho stupňa, podľa ktorého neexistujú dôvody na útekovú ani preventívnu väzbu. 

Okresný súd Bratislava I v odôvodnení svojho rozhodnutianapísal, že prokurátor nepredložil dostatok podkladov, ktoré by mohli slúžiť ako predpoklady na útek. Len hrozba vysokého trestu podľa sudcu okresného súdu nie je dôvod na útekovú väzbu.

Právny zástupca Dušana Dědečka dnes informoval, že jeho klient dobrovoľne odovzdal cestovný pas. 

Dušan Dědeček
Zdroj: TASR

Prečo krajský súd rozhodol inak ako okresný

Krajský súd sa zhodol čiastočne s okresným súdom a čiastočne s návrhom prokurátora. Sudca v piatok zrušil tú časť rozhodnutia, ktorá sa týka pokračovacej väzby, pretože podľa neho existuje možnosť, že by Dušan Dědeček znovu šoféroval opitý. Argumentuje tým, že v osudný deň Dědeček pil alkohol od dopoludnia a vedome pridával ďalšie poháriky, aj keď vedel, že ešte bude šoférovať.

Trojčlenný senát nehlasoval jednotne, ale v pomere 2 : 1. Jeden z členov bol za vyšetrovanie na slobode, informuje Denník N

„My sme tento pohľad rozšírili o ďalšie skutočnosti, ktoré vyplývajú zo spisu. Obava tu je a je reálna. Z výpovedí svedkov a obvineného sme zistili, že už doobeda vedel, že večer pôjde do kancelárie. Mal dohodnuté fotenie sluchovo postihnutých športovcov. Sám povedal, že okolo 16:00 v nedeľu prišiel na návštevu jeho syn a otvorili si rum,“ cituje krajského sudcu portál Aktuality.sk.

9. októbra 2022, 13:05 Čas čítania 3:38 Išiel až 130 km/h, v podjazde šliapol na plyn. Súd vysvetlil, prečo Dědečka nezobral do väzby Išiel až 130 km/h, v podjazde šliapol na plyn. Súd vysvetlil, prečo Dědečka nezobral do väzby

Senát krajského súdu sa opieral aj o výpoveď fotografa, ktorý potvrdil, že Dědeček so synom popíjali aj v kancelárii. Sudcov nepresvedčili ani Dědečkove vyhlásenia. 

„Z nášho pohľadu je tu reálna obava, že by obvinený mohol pokračovať v trestnej činnosti. Toto naše rozhodnutie neeliminovalo ani to, že odovzdal pas a jeho syn urobil čestné vyhlásenie, že ho nepustí k šoférovaniu. Ani prednes na dnešnom pojednávaní nebol taký presvedčivý, aby sme mohli mať istotu, že k pokračovaniu v trestnej činnosti nedôjde,“ citujú ďalej Aktuality z rozhodnutia. 

Dědeček dnes prišiel na súd v slnečných okuliaroch s nepriehľadnými sklami a v ležérnom oblečení. Často si zakrýval tvár rukami, bol však ochotný odpovedať na otázky novinárov. Okamžite po vyrieknutí rozhodnutia mu policajti nasadili putá a odviedli ho východom do výkonu väzby.

V podjazde šliapol na plyn

Bývalý športový funkcionár dnes zopakoval, že svoj čin ľutuje. „Je to pre mňa nočná mora, strašne ma to mrzí. Pozostalých budem prosiť o odpustenie po zvyšok života,“ dodal. 

Dušan Dědeček v rozhovore pre médiá povedal, že doma si dal asi dva poháre rumu. Alkohol podľa svojich slov často nepije, v tomto prípade vraj išlo o príležitosť v rodine. Nechcel špecifikovať, čo sa dialo počas osudnej cesty z práce domov, keď bol už v značne podnapitom stave.

6. októbra 2022, 20:00 Čas čítania 1:12 TOP 3 vo štvrtok: Dušan Dědeček nejde do väzby, Kanye West opäť provokuje a česká anexia je hitom internetu TOP 3 vo štvrtok: Dušan Dědeček nejde do väzby, Kanye West opäť provokuje a česká anexia je hitom internetu

Technický odborník podľa uznesenia odhaduje, že športový exfunkcionár Dušan Dědeček mohol ísť po ulici Staromestská smerom k zastávke Zochova rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu. Znalec dodáva, že Škoda Superb Dušana Dědečka vychádzala z podjazdu rýchlosťou nie nižšou ako 100 km/h. Aj svedok nehody, s ktorým sa rozprával Refresher, potvrdil túto informáciu.

„Domnievam sa, že v podjazde som šliapol na plyn, neviem to vysvetliť, že z akého dôvodu,“ cituje Dědečka odôvodnenie rozhodnutia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii.

Dědeček
Zdroj: TASR

Pred súdom možno už do konca roka 

Dušan Dědeček je obvinený z trestného činu všeobecného ohrozenia, hrozí mu 20 až 25 rokov alebo doživotie.

Pôvodne skutok posúdili ako usmrtenie, kde je sadzba maximálne 12 rokov, ale prokurátor sa rozhodol pre vyššiu kvalifikáciu.

Policajný prezident Štefan Hamran pre TV noviny povedal, že prokurátor by mohol obžalobu na Dušana Dědečka podať na súd do konca kalendárneho roka. Momentálne čakajú na jeden odborný posudok, ktorého vypracovanie bude trvať dva mesiace.

Domov
Zdieľať
Diskusia