Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
9. októbra 2022, 13:05
Čas čítania 3:38

Išiel až 130 km/h, v podjazde šliapol na plyn. Súd vysvetlil, prečo Dědečka nezobral do väzby

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Okresný súd Bratislava I vysvetlil, prečo Dušan Dědeček nešiel do väzby.

Sudca Okresného súdu Bratislava I Marek Filo nepredpokladá, že Dušan Dědeček bude v priebehu vyšetrovania opäť šoférovať opitý, a nebojí sa ani toho, že by mohol utiecť, prípadne sa pred trestným konaním skrývať.

Refresher má k dispozícii uznesenie, ktorým súd rozhodol, že športový exfunkcionár nepôjde do väzby. Dozvedáme sa z neho, že Dědeček dlhodobo užíva lieky na spanie. Uznesenie cituje aj slová obvineného, ktorými opísal dianie krátko pred nehodou. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo našli Dědečkovi v krvi.
  • Ako nehodu opísal znalec.
  • Čo urobil Dědeček krátko pred nehodou. 
  • Aké skutočnosti hrali v prospech Dědečeka.
  • Čo bude nasledovať. 

Dušan Dědeček zapríčinil nehodu, pri ktorej prišlo o život päť mladých ľudí a ďalších vážne zranil. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu všeobecného ohrozenia. Pri tejto kvalifikácii skutku mu hrozí 20 až 25 rokov alebo doživotie, ak mu prokurátor dokáže pred súdom úmysel. Pred nehodou počas celého dňa popíjal.

Najprv užíval alkohol doma, následne sa autom presunul do práce, kde ďalej pil. Pri návrate z práce domov v čase 22.24 h narazil vo vysokej rýchlosti do davu približne 40 ľudí, ktorí na zastávke Zochova čakali na autobus. 

Keďže bola nedeľa večer, na zastávke prestupovali vysokoškoláci z autobusu idúceho z hlavnej stanice na autobus na internáty.

Dědeček
Zdroj: TASR

Vníma spoločenské nepokoje

Prokurátor žiadal pre obvineného Dušana Dědečka útekovú a pokračovaciu väzbu z obavy, že by sa mohol vyhýbať stíhaniu alebo by sa mohol opäť opiť a šoférovať napriek tomu, že mu odobrali vodičské oprávnenie. Sudca Marek Filo však upozornil, že ani výška hroziaceho trestu nie je relevantný predpoklad na to, aby obvinený utiekol do zahraničia alebo sa skrýval.

4. mája 2024, 12:30 Čas čítania 3:47 Príbeh Američanky, ktorá sa 12 rokov nepohla z gauča: keď ju záchranári našli, časti jej tela sa „roztekali“ do matraca Príbeh Američanky, ktorá sa 12 rokov nepohla z gauča: keď ju záchranári našli, časti jej tela sa „roztekali“ do matraca

Prokurátor argumentoval aj tým, že na obvineného môže byť vyvinutý špecifický druh spoločenského tlaku vzhľadom na atmosféru. Mnohí ľudia najmä na sociálnych sieťach žiadajú exemplárny trest alebo sa vyhrážajú fyzickými útokmi.

Dědeček povedal, že situáciu vníma, lebo mu o nej referoval jeho právny zástupca, ale sľúbil súčinnosť. Prokurátor nedoložil ani žiadne podklady, ktoré by mohli slúžiť ako predpoklady na útek.

Dědeček má v zázname 16 dopravných deliktov, z toho tri závažnejšie priestupky. Nikdy predtým ho polícia opitého nechytila. Sudca Filo tvrdí, že ani tieto záznamy neodôvodnili hrozbu, že obvinený v prípade prepustenia na slobodu bude v trestnej činnosti pokračovať.

„Mnohosť priestupkov síce nasvedčuje tomu, že obvinený nie je najdisciplinovanejším vodičom, na čom však nie je možné založiť predpoklad, že v prípade prepustenia zo zadržania na slobodu nebude rešpektovať skutočnosť, že vodičský preukaz má zadržaný, a bude opätovne viesť motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu,“ napísal Filo do rozhodnutia. Iné auto okrem toho, ktorým spôsobil závažnú nehodu, nevlastní. 

Užíva lieky na spanie

Prokurátor poukázal vo svojom odôvodnení žiadosti o väzbu aj na skutočnosť, že Dědeček užíva hypnotiká, po ktorých sa môže správať nepredvídateľne, nebezpečne alebo nezmyselne. Najmä ak by ďalej užíval alkohol. Prokurátor tvrdí, že psychické rozpoloženie obvineného môže povzbudzovať k ďalšiemu pitiu. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Krvné testy odhalili u obvineného malé množstvo látky zolpidem, ktorú obsahujú lieky na nespavosť, informuje uznesenie. Dědeček priznal, že má problémy so spánkom, lieky však v osudnú noc neužíval. Krvné testy zároveň potvrdili, že neužíval ani drogy. 

Policajný prezident verejnosti povedal, že krátko po tragickej nehode bol opitý vodič agresívny, čo však právny zástupca Dědečka vysvetlil ako správanie človeka v šoku. Jeden zo svedkov povedal, že obvinený na záchranné zložky nekričal. 

V podjazde som šliapol na plyn

Dušan Dědeček v rozhovore pre médiá povedal, že doma si dal asi dva poháre rumu. Alkohol podľa svojich slov často nepije, v tomto prípade vraj išlo o príležitosť v rodine. Nechcel špecifikovať, čo sa dialo počas osudnej cesty z práce domov, keď bol už v značne podnapitom stave.

Technický odborník podľa uznesenia odhaduje, že športový exfunkcionár Dušan Dědeček mohol ísť po ulici Staromestská smerom k zastávke Zochova rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu. Znalec dodáva, že Škoda Superb Dušana Dědečeka vychádzala z podjazdu rýchlosťou nie nižšou ako 100 km/h.

„Domnievam sa, že v podjazde som šliapol na plyn, neviem to vysvetliť, že z akého dôvodu,“ povedal Dušan Dědeček v rámci svojej výpovede pred súdom. 

Refresher sa krátko po nehode rozprával s očitým svedkom Tomášom, ktorého auto opitého šoféra minulo len o niekoľko desiatok centimetrov. Tomáš odhaduje, že vodič vletel na zastávku v rýchlosti 80 až 100 kilometrov za hodinu. „Vodič nebrzdil. Parkom prešiel s veľkým šťastím, keby v tej rýchlosti narazil do stromu, tiež by sa mu asi niečo stalo.“

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Obvinený si podľa svojich slov nepamätá, že by bol na mieste agresívny. Už v aute vraj zistil, že sa stala obrovská tragédia. „Taký zlomok sekundy som nikdy nezažil. Vedel som, čo som spravil, a som pripravený niesť vinu. Zničil som jedným šmahom ruky všetko dobré, čo som kedy urobil. Nikdy nebudem ten, čo som bol,“ povedal v prvom rozhovore od nehody.

Čo bude nasledovať

Keďže nejde o právoplatné rozhodnutie, prokurátor sa odvolal. O jeho sťažnosti bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave v piatok 14. októbra. Toto rozhodovanie o väzbe už bude verejné a budú môcť byť na ňom prítomní aj novinári. 

Ak by aj Dušana Dědečka nezobral do väzby ani odvolací súd, vyšetrovanie bude ďalej pokračovať a polícia ho bude stíhať na slobode. 

Ak polícia nazbiera dostatok dôkazov v súvislosti s trestným činom všeobecného ohrozenia, podá návrh na obžalobu prokurátorovi, ktorý ju môže prijať alebo vrátiť na doplnenie dokazovania. V prípade, že ju prokurátor akceptuje, nasledovať bude hlavné pojednávanie pred súdom. Ten už bude rozhodovať o vine a výške trestu. 

Dědeček už svoje konanie oľutoval, jeho právny zástupca ho bude viesť aj ku krokom, ktoré sa týkajú ospravedlnenia rodinám pozostalých. „Budem za svoj hriech pykať. Odnesiem si, čo mám,“ povedal obvinený. 

Domov
Zdieľať
Diskusia