Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
9. októbra 2022, 12:46
Čas čítania 0:55

Robert Fico použil v TA3 slová z hymny nacistického Nemecka. Z úcty k obetiam nacizmu je jej časť zakázaná

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Slovami „Deutschland, Deutschland über alles“ sa v časoch nacistického režimu začínala nemecká hymna, ktorá bola zneužitá propagandou.

Robert Fico v diskusnej relácii V politike na TA3 použil slovné spojenie „über alles“, citáciu zo zakázaného sloganu z hymny nacistického Nemecka. Uviedol to v kontexte, že Nemecko prijíma jednostranné kroky v prospech samého seba a podľa slov predsedu Smeru tým poškodzuje solidaritu v rámci EÚ.

„Bude to veľmi komplikované, pretože Slovensko nie je Nemecko. Veľké silné Nemecko ,über alles‘ je pripravené robiť čokoľvek vo svoj vlastný záujem,“ povedal Fico v politickej relácii. „Neviem, či citácia zo strofy, ktorá je zakázaná, bola tým najlepším príkladom, pán predseda Fico,“ reagoval moderátor Richard Dírer.

fico ta3
Zdroj: TA3 reprofoto

„Kristepane, zase sa tu poďme naťahovať, ešte si vytiahnite golierik s dúhovými vlajkami. Zase vidím, že hlavnou témou týždňa bude, že som povedal po nemecky dve slová,“ rázne reagoval Fico na moderátora. Moderátor kontroval, že nejde o dve nemecké slová, ale o to, čo znamenajú v širšom kontexte.

„Golierikom s dúhovými vlajkami“ narážal Fico na to, keď si moderátor TA3 Dírer ako člen LGBT komunity dal na vysielanie tričko s dúhovou vlajkou a poslancovi z OĽaNO Györgyovi Giymesimu položil priamu otázku, ktorou narážal na jeho návrh zákona zakazujúci štátnym inštitúciám vešať dúhové vlajky.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Slovami „Deutschland, Deutschland über alles“ sa v časoch nacistického režimu začínala nemecká hymna, ktorá bola zneužitá propagandou. Po vojne bolo spievať popevok, ktorý znamená „Nemecko nadovšetko“, neprípustné a z úcty k obetiam nacizmu sa táto časť v nemeckej hymne nepoužíva. Od roku 1991 sa používa tretia sloha pôvodnej hymny.

Domov
Zdieľať
Diskusia