Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Jakub Paulík TASR
7. októbra 2022, 11:11
Čas čítania 0:44

Nobelovu cenu za mier získali bieloruský aktivista Ales Biaľacki a dve organizácie na ochranu ľudských práv

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Nominované mohli byť nielen osobnosti, ale aj organizácie.

V nórskom Osle aktuálne vyhlásili víťazov tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. Stali sa nimi bieloruský aktivista Ales Biaľacki a ľudskoprávne organizácie Memorial (Rusko) a Centrum pre občianske slobody (Ukrajina).

„Vynaložili mimoriadne úsilie na zdokumentovanie vojnových zločinov, prípadov porušovania ľudských práv a zneužitia moci,“ povedala o čerstvých držiteľoch Nobelovej ceny za mier predsedníčka nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová. Ales Biaľacki v 90. rokoch založil organizáciu, ktorá bojuje za politických väzňov a ich rodiny. V súčasnosti ho v Bielorusku zadržiavajú pre údajné daňové úniky.

Nórsky Nobelov výbor požiadal bieloruské úrady o jeho prepustenie, aby si v decembri mohol prevziať svoje ocenenie. Líderka bieloruskej demokratickej opozície Sviatlana Cichanovská bola vyhlásením Biaľackého za jedného z víťazov nadšená a povedala, že toto rozhodnutie je „uznaním pre všetkých Bielorusov bojujúcich za slobodu a demokraciu“.

Podľa webu ocenenia sa rozhodovalo spomedzi 343 kandidátov, z toho 251 osobností a 92 organizácií. Nachádzali sa medzi nimi ľudia ako slávny prírodovedec David Attenborough, aktivistka Greta Thunbergová či hlava bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Minulý rok Nobelovu cenu za mier získala dvojica novinárov – Dmitrij Muratov (Rusko) a Maria Ressaová (Filipíny) za ich aktivity v boji za slobodu slova.

30. septembra 2022, 17:30 Čas čítania 7:06 Nečakali sme, že okolo Emmy Čaputovej bude také haló. Taraba sa za šikanovanie doteraz neospravedlnil, tvrdí Zora z Fashion LIVE! Nečakali sme, že okolo Emmy Čaputovej bude také haló. Taraba sa za šikanovanie doteraz neospravedlnil, tvrdí Zora z Fashion LIVE!
Domov
Zdieľať
Diskusia