Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
4. októbra 2022, 13:00
Čas čítania 4:57

Igora Matoviča zachránili odídenci z ĽSNS, SaS ide rokovať o predčasných voľbách s opozíciou

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Opoziční poslanci okolo Tomáša Tarabu nezahlasovali za odchod Igora Matoviča z postu ministra financií, aj keď v posledných dvoch rokoch boli za odchod koaličných ministrov.

Minister financií Igor Matovič zostáva vo funkcii. Strane Sloboda a solidarita sa nepodarilo odvolať ho, pretože v pléne Národnej rady SR nazbierali len 73 hlasov za odvolanie, tri hlasy chýbali. 

Krátko po hlasovaní zverejnil minister financií status na Facebooku, v ktorom napísal, že výsledok hlasovania je „prostredník Richardovi Sulíkovi“. Predsedovi SaS zároveň vyčítal spojenie so Smerom a Hlasom. „Spiknúť sa s mafiou zo Smeru, HlasoSmeru a fašistom Mazurekom je zase meganázorným ukazovákom, že Richard Sulík je schopný spiknúť sa po voľbách aj s diablom či povaliť aj štvrtú protikorupčnú vládu, ak by, božechráň, bol jej súčasťou,“ napísal Matovič.

Strana Sloboda a solidarita na tlačovej konferencii po hlasovaní povedala, že chce rokovať o predčasných voľbách so Smerom a Hlasom.

Igora Matoviča podporuje už len 45 poslancov Národnej rady SR, stopercentnú podporu nemá v svojom klube ani v klube Borisa Kollára. Zdržala sa aj poslankyňa Katarína Hatráková, ktorá pôsobila v OĽaNO, kým nepodržala Roberta Fica pri vydávaní Špecializovanému trestnému súdu.

NR SR
Zdroj: NR SR

Zachránili ho tarabovci 

Za odvolanie Igora Matoviča dodali hlasy poslanci Smeru-SD, Hlasu-SD a SaS, ktorá mimoriadnu schôdzu iniciovala.

Pridali sa aj nezaradení odídenci z koalície Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Hlasovanie dopadlo podľa očakávania, od začiatku bolo takmer isté, že rozhodnú hlasy poslancov Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu a Filipa Kuffu. Tí dali ešte počas rozpravy ultimátum SaS, podľa ktorého by odvolanie ministra Matoviča podporili len za prísľub, že Sulík dodá hlasy na predčasné voľby. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Ponuka je jasná, a ak jej Sulík nevyhovie, je jasné, že má na odvolanie dosť hlasov, alebo odvolávanie nemyslí vážne,“ konštatoval Taraba minulý týždeň. 

Tarabovci doteraz odvolávanie ministrov vlády Eduarda Hegera podporovali. 

Matovič odvolávanie
Zdroj: TASR

Matoviča už podporuje len 45 poslancov

Juraj Šeliga zo Za ľudí v nedeľu v RTVS hovoril, že nesúhlasí s tým, ako sa Igor Matovič vyjadruje o novinároch, a vyzval ho, aby sa im ospravedlnil. Krátko pred hlasovaním na svoj Facebook napísal, že za odvolanie Igora Matoviča nezahlasuje, lebo by to vnímal ako spojenie sa s Robertom Ficom a Milanom Mazurekom. „Táto vláda má pre mňa väčšiu hodnotu ako osoba ministra financií.“

Šeliga tvrdí, že odvolanie predsedu najsilnejšej politickej strany by neprispelo stabilite. „Netvárime sa, že všetko je v poriadku, preto sa na dnešnom hlasovaní nezúčastníme ako apel na nášho koaličného partnera,“ napísal za seba a dve ďalšie poslankyne, ktoré strane Za ľudí zostali.

„Verím, že všetci rozumní ľudia okrem rečí Igora Matoviča vidia aj výsledky a hodnotu tejto vlády. Rovnako verím, že každý rozumný človek vidí rozdiel medzi Robertom Ficom a Igorom Matovičom. Ja ten rozdiel vidím, a preto nebudem pomáhať predčasným voľbám,“ dodal. 

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

V koalícii je oveľa viac poslancov, ktorí Matovičovi podporu nevyjadrili a radšej sa na hlasovaní zdržali. Zo Sme rodina nezahlasovali proti a radšej sa zdržali až piati poslanci, menovite Ľuboš Krajčír, Ľudovít Goga, Romana Tabák, Petra Krištúfková a Peter Pčolinský. Igorovi Matovičovi vypovedalo poslušnosť 9 poslancov z jeho vlastných radov. 

Vo výzve žiadajú od Matoviča navrhnutie dohody na obnovenie stabilnej väčšiny v parlamente, pričom z rozvratu vinia spory medzi dvomi politikmi. Chcú, aby sa Matovič ospravedlnil novinárom. Za vyhlásením stoja poslanci Kristián Čekovský, Róbert Halák, Monika Kozelová, Anna Mierna, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Šudík, Jarmila Vaňová a Vladimír Zajačik. Deviati poslanci oznámili vznik Občianskej a demokratickej platformy, ktorá chce spolupracovať s poslaneckým klubom SaS.

Matovič odvolávanie
Zdroj: TASR

SaS je pripravená rokovať o predčasných voľbách

Richard Sulík na tlačovej konferencii krátko po hlasovaní o neúspešnom odvolávaní vyhlásil, že jeho strana je pripravená rokovať o predčasných voľbách.

Šéf SaS zároveň dodal, že sa už nebudú pokúšať nadviazať spoluprácu s koalíciou ani o návrat do koalície. Richard Sulík neplánuje ani ďalšie odvolávanie Igora Matoviča. Vraj sa zo strany Sloboda a solidarita dnešným dňom stáva tvrdá opozičná strana. „Naši bývalí koaliční partneri plus niektorí fašisti sa rozhodli držať Igora Matoviča vo funkcii,“ povedal Sulík. „Pre stranu SaS sú snahy vrátiť sa do tejto vlády uzavreté. Nebudeme sa o to viac pokúšať,“ dodal. Liberáli tak v budúcnosti podľa Sulíka v parlamente podporia iba návrhy, s ktorými sa stotožnia

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Predseda SaS upozornil, že Matovič by nezostal ministrom bez podpory nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorým v utorok parlament posunul do druhého čítania viacero zákonov. „Vládne tu OĽANO so Sme rodina a s fašistami. Je to úplne jasné. Ja som zvedavý, čo spravia tí ľudia, ktorí hovorili, že pre nich také niečo neprichádza do úvahy,“ povedal Sulík.

O predčasných voľbách budú podľa Sulíka rokovať aj s Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim.

Progresívne Slovensko: Matoviča podržali fašisti

Predseda Progresívneho Sloveska a Michal Šimečka vníma výsledok dnešného hlasovania ako prekročenie červenej čiary, vidí spoluprácu medzi OĽANO a fašistami. 

„Akokoľvek však Matovič mlží a zavádza, pravdu už neprekryje - je to práve on, kto povýšil fašistov na partnerov a otvoril im dvere k moci. To on vďačí za zotrvanie vo funkcii poslancom, ktorí sa do Národnej rady dostali priamo na kandidátke odsúdeného Kotlebu, spoločne s odsúdeným Mazurekom, Medveckým a ďalšími extrémistami. Poslancom, ktorí zdieľajú ich názory, chcú ľuďom siahať na práva, vzhliadajú k autoritárskym režimom a fandia Putinovi,“ konštatuje Šimečka.

Podľa podpredsedu Európskeho parlamentu odídenci z ĽSNS podržali Igora Matoviča, a získali vplyv, aký je v demokratickej spoločnosti neprípustný.


„Toto je prekročenie červenej čiary. Zaslepeným sledovaním vlastného politického zisku Matovič a všetci, ktorí ho v koalícii kryjú, vážne ubližujú Slovensku. Poškodzujú naše meno v zahraničí, prehlbujú v ľuďoch frustráciu z politiky a dláždia Ficovi cestu k moci,“ dodáva Šimečka. 

Ďalšie kroky mimoparlamentnej strany zatiaľ nešpecifikoval. 

matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

O päť minút dvanásť vytiahol eurofondy

Krátko pred hlasovaním o odvolaní zverejnil Igor Matovič status, v ktorom deklaroval úspech v rokovaniach s Európskou úniou. Minister financií tvrdí, že dnes Slovensko dostalo prísľub týkajúci sa využitia starých eurofondov na riešenie energetickej krízy. 

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

„Je to obrovský úspech Slovenska. Jediní sme o to žiadali a viacmenej jediným nám táto zmena pomôže. Veľká vďaka patrí premiérovi Edovi Hegerovi aj za jeho osobnú intervenciu.“ dodal Igor Matovič asi desať minút pred hlasovaním, ktoré SaS iniciovala aj s argumetom, že predseda OĽANO nie je kompetentný viesť ministerstvo financií. 

Tento argument následne na tlačovej konferencii použili aj členovia klubu OĽANO, podľa ktorých ide o dôkaz, že Matovič je dobrý minister. 

Denník N pripomenul, že o výnimku žiadal predseda vlády Eduard Heger, ktorý na rokovaniach EÚ argumentoval neférovým prerozdelením peňazí zo ziskov výrobcov elektriny z iných ako plynových zdrojov. Premiér Heger vyrokoval pre Slovensko 3 až 4 milardy eur. 

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vylúčil, že sa hnutie dohodlo s poslancami okolo Tomáša Tarabu, aby zachránili Matoviča výmenou za podporu niektorých zákonov.

Premiér Heger sa poďakoval svojim poslancom, ktorí podržali Igora Matoviča vo funkcii. „V týchto časoch je pre nás maximálne dôležité, aby sme mohli celé naše úsilie vložiť do riešení energetickej krízy a prijímať opatrenia, ktoré pomôžu našim občanom a ochránia slovenskú ekonomiku,“ dodal. Vyzval na odloženie politických tričiek v parlamente.

OĽANO vraj rokovalo o návrhoch tarabovcov na koaličnej rade

Podľa informácií Denníka N poslanecké návrhy Tarabu a Kuffovcov prerokovali poslanci koalície na pondelkovom stretnutí OĽANO, Sme rodina a Za ľudí. Tarabovcom nakoniec skutočne prešli až tri zákony – o skrátení volebného obdobia a dani z minerálnych olejov a nájmov za pozemky. Zákony podporili napríklad Marek Krajčí, Anna Záborská alebo poslanci Sme rodina. 

Poslanci OĽANO hlasovali aj za návrhy odídenca Martina Čepčeka. 

Kým poslanec Taraba a predseda poslaneckého klubu OĽANO dohody zapierali, Matovičov poslanec Richard Vašečka priznal rokovanie o zákonoch na koaličnej rade. „Dohodlo sa, že sa pustia niektoré prvé čítania, pretože tam boli obsahovo dobré návrhy,“ povedal Vašečka Denníku N. Vraj však nevedeli, ako budú tarabovci hlasovať, aj keď to predtým verejne deklarovali.

Kuffovci na otázky novinárov k hlasovaniu neodpovedali, chovali sa k ním arogantne.  

Domov
Zdieľať
Diskusia