Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
2. októbra 2022, 12:53
Čas čítania 0:50

Rusko pri ústupe z Lymanu zrejme utrpelo ťažké straty, tvrdia tajné služby

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Rusko pri ústupe z Lymanu zrejme utrpelo ťažké straty, tvrdia tajné služby
Zdroj: TASR/AP

Rusko opustilo mesto Lyman v priebehu soboty po trpkej porážke od ukrajinskej armády.

Rusko pravdepodobne utrpelo ťažké straty pri ústupe svojich jednotiek zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tajných služieb. Mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo pravdepodobne bránené nedostatočne obsadenými zložkami.


„Jednotka pravdepodobne utrpela ťažké straty, keď sa sťahovala pozdĺž jedinej cesty vedúcej von z mesta,“ dodalo.

Ruskí náboroví pracovníci počas vojenského výcviku v Moskve 1. októbra 2022.
Ruskí náboroví pracovníci počas vojenského výcviku v Moskve 1. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP

Trpká porážka

Rusko opustilo mesto Lyman v priebehu soboty po trpkej porážke od ukrajinskej armády, konštatuje DPA. Moskva len deň predtým vyhlásila, že Doneckú oblasť anektovala.
Lyman je dôležitý železničný uzol a kľúčový cestný priechod cez rieku Donec, za ktorou sa Rusko pokúša skonsolidovať svoju obranu, uvádzajú britské tajné služby.


Podľa ruskej armády sa jednotky stiahli v dôsledku hrozby obkľúčenia. Ukrajinské úrady predtým hovorili o zhruba 5 000 uviaznutých ruských vojakoch. Neexistujú konkrétne informácie o počtoch obetí alebo prípadných vojnových zajatcov.


Stiahnutie z Lymanu vyvolalo vlnu verejnej kritiky na vedenie armády v ruských vládnych kruhoch, uvádza britské ministerstvo obrany. „Ďalšie straty územia v nelegálne okupovaných oblastiach takmer určite povedú k zintenzívneniu tejto verejnej kritiky a zvýšeniu nátlaku na vysokopostavených veliteľov,“ dodalo.


Britský rezort obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.

Domov
Zdieľať
Diskusia