Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
1. októbra 2022, 16:39
Čas čítania 1:04

Rusko stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti. Len včera pritom Putin ohlásil anexiu územia

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Lyman je dôležitý, pretože je to ďalší krok k oslobodeniu ukrajinského Donbasu, povedal hovorca východných ukrajinských síl.

Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov zo strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom britský denník The Guardian. Ukrajinskí vojaci v meste vztýčili ukrajinskú vlajku. 

„V súvislosti so vznikom hrozby obkľúčenia boli spojenecké jednotky stiahnuté z osady Krasnyj Lyman na výhodnejšie pozície,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany na svojom dennom brífingu po tom, ako ukrajinská armáda vyhlásila, že v blízkosti mesta „obkľúčila“ niekoľko tisíc ruských vojakov.

Britská stanica BBC poznamenala, že ruské ministerstvo obrany nespresnilo, kde sa spomínané „výhodnejšie pozície“ nachádzajú.

Serhij Čerevatij, hovorca východných ukrajinských síl, predtým povedal: „Lyman je dôležitý, pretože je to ďalší krok k oslobodeniu ukrajinského Donbasu. Je to príležitosť ísť ďalej do Kreminny a Sievierodonecka a je psychologicky veľmi dôležitá.“

Územie len včera anektoval Putin

BBC vo svojej správe v súvislosti s vysvetlením o presune ruských jednotiek z Lymanu na „výhodnejšie pozície“ pripomenula, že keď ruská armáda musela ustúpiť z Charkovskej oblasti – pričom sa stiahla z lokalít Balaklija, Kupiansk, Izium a množstva ďalších –, ruské ministerstvo obrany to označilo za „presun skupiny jednotiek Izium-Balaklija“ na územie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).


Keď sa ruské jednotky stiahli z územia Kyjevskej, Sumskej a Černihivskej oblasti, ako aj Hadieho ostrova, ruský rezort obrany hovoril o „geste dobrej vôle“, dodala BBC.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Ruské ministerstvo vo svojich zvodkách stále používa názov Krasnyj Lyman. Ukrajinský parlament však v roku 2016 – v rámci zákona o odstraňovaní symbolov komunizmu – zmenili názov mesta na Lyman.

Správa prichádza len deň po tom, čo Putin v rozpore s medzinárodným právom anektoval štyri okupované regióny na Ukrajine a vyhlasoval, že územie, na ktorom sa nachádza aj mesto Lyman, vraj už bude navždy patriť Rusku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia