Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
29. septembra 2022, 13:47
Čas čítania 1:11

Reportér RTVS mal vydierať podnikateľa, od ktorého údajne pýtal tisíce eur, aby o ňom nezverejnil kritickú reportáž.

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Novinár Peter Žatko čelí obvineniam prešovského podnikateľa, že od neho žiadal peniaze výmenou za neodvysielanie reportáže.

Za to, že neodvysiela kritickú reportáž, chcel slovenský reportér od prešovského podnikateľa vraj až 6 000 eur, informuje Denník N. Žatko sa ako reportér venuje politike.

Novinár Peter Žatko, ktorý do roku 2017 pracoval pre televíziu Markíza a následne prešiel do verejnoprávnej RTVS, čelí obvineniu prešovského podnikateľa, ktorého mal vydierať výmenou za to, že do vysielania nepustí kritickú reportáž, ktorá mu mala poškodiť.

Žatko
Zdroj: Reprofoto/RTVS

Od podnikateľa chcel podľa nahrávky 6 000 eurPodnikateľa Vladislava mal Žatko vydierať v roku 2017 na prešovskom sídlisku. Tento podnikateľ sa dostal do problémov so zákonom za trestnú činnosť páchanú na ženách, no svoju vinu odmietal. Prípady boli zastavené v priestupkovom konaní.

Podnikateľ sa s reportérom stretol „na parkovisku za divadlom, ako je väznica“, a celú konverzáciu si potajomky nahral na telefón. Žatko mu na nej vysvetľuje, že ak nechce, aby televízia Markíza reportáž odvysielala, má mu zaplatiť. Novinár si za to vraj vypýtal 6 000 eur. Tieto peniaze Vladislav odmietol zaplatiť.

24. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 9:58 Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor)

Markíza ho prepustila, RTVS za ním dodnes stojíSituácia sa zmenila, keď podnikateľa kontaktovala osoba s kriminálnou minulosťou zvaná Dalibor L. Ten Vladislavovi oznámil, že 6 000 eur má vhodiť do schránky jeho firmy, inak bude odvysielaná druhá kritická reportáž na Markíze. Tentokrát už podnikateľ zaplatil.

V roku 2016 prešovskí policajti Žatka obvinili, no o tri roky neskôr ho generálna prokuratúra obvinenia zbavila pomocou paragrafu 363. V roku 2020 sa však trestné stíhanie opäť spustilo, aby sa v roku 2021 znovu zastavilo. Skutok sa podľa krajskej prokuratúry nestal.

Aj keď reportér Žatko považuje prípad za uzavretý, podnikateľ Vladislav bojuje ďalej. Neuspel na Ústavnom súde, no chystá sa podať dovolanie a sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

Televízia Markíza síce v roku 2017 po prevalení kauzy Žatka prepustila, lenže RTVS za svojím reportérom dodnes stojí. Podľa hovorcu RTVS iba rešpektuje princíp prezumpcie neviny.

Domov
Zdieľať
Diskusia