Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Jana Chovancová TASR
27. septembra 2022, 10:01
Čas čítania 1:12

Pseudoreferendá na Ukrajine sa dnes končia. Putin v piatok zrejme ohlási pripojenie okupovaných území k Rusku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Na územiach Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko, sa dnes končí hlasovanie v pseudoreferendách, po ktorých Kremeľ zrejme oznámi pripojenie Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku.

Proruské úrady, ktorých predstaviteľov po vojenskom dobytí časti ukrajinských území dosadil Kremeľ, zorganizovali plebiscity napriek tomu, že plne nekontrolujú žiaden z týchto regiónov.

Z okupovaných území pred vojnou zároveň utiekli milióny ľudí. Kto vlastne hlasuje, z akej účasti sa vypočíta výsledok, kto overí a skontroluje platnosť hlasov?

Výsledok týchto pseudoreferend neuzná takmer žiaden štát sveta, dokonca ani s Kremľom spriaznené Srbsko či Kazachstan.

Okupačné úrady však hlásia „rekordnú účasť a túžbu ľudí rýchlo sa stať súčasťou Ruska“, uvádza BBC. Údaje o tom, koľko obyvateľov zostáva na územiach obsadených ruskou armádou a proruskými separatistami, pritom nemajú.


Prvé štyri dni sa referendá v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti konali aj tak, že volebné komisie, často aj s ozbrojeným sprievodom, chodili za voličmi s prenosnými volebnými urnami.

V posledný deň referenda budú otvorené aj „klasické“ volebné miestnosti. BBC v tejto súvislosti píše, že je to tak kvôli televíznym kamerám. Britská stanica si tiež všimla, že „voliť“ prichádzali najmä ženy a dôchodcovia. Muži boli väčšinou povolaní do armády, alebo sa skrývajú pred mobilizáciou.

Putin chystá pripojenie

Britské ministerstvo obrany vo svojej utorkovej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii počas svojho piatkového prejavu v parlamente. 


Šéf Kremľa Putin má mať v piatok prejav v oboch komorách ruského parlamentu. „Existuje reálna možnosť, že svoj prejav využije na to, aby oficiálne oznámil pripojenie okupovaných oblastí Ukrajiny k Ruskej federácii,“ tvrdí rezort obrany v Londýne.


„Ruskí lídri takmer určite dúfajú, že prípadné vyhlásenie o pričlenení bude vnímané ako ospravedlnenie špeciálnej vojenskej operácie a prispeje k posilneniu vlasteneckých nálad na podporu konfliktu,“ uviedlo ministerstvo.


Zároveň dodalo, že tieto ambície Moskvy zrejme oslabí narastajúce povedomie Rusov o neúspechoch vojenskej invázie na Ukrajine a tiež nespokojnosť s vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa, ktorá sa bude týkať státisícov ruských mužov.

Domov
Zdieľať
Diskusia