Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. septembra 2022, 9:50
Čas čítania 1:02

V 4 okupovaných častiach Ukrajiny začali referendá o pripojení k Rusku. Potrvajú päť dní

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V 4 okupovaných častiach Ukrajiny začali referendá o pripojení k Rusku. Potrvajú päť dní
Zdroj: TASR/AP

Monitorovanie referend má na starosti Ústredná volebná komisia v Rusku. Prilákať ľudí k hlasovaniu sa snažia aj ruské úrady.

V štyroch okupovaných regiónoch na Ukrajine sa dnes ráno začali referendá o ich pripojení k Rusku. Budú prebiehať päť dní a skončia v utorok 27. septembra. Konajú sa v samozvaných republikách na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Monitorovanie všetkých štyroch referend má na starosti Ústredná volebná komisia v Rusku. Prilákať ľudí k hlasovaniu sa kampaňou snažia aj ruské úrady. 


Medzinárodní pozorovatelia pochybujú o ich transparentnosti a upozorňujú, že kvôli rozsiahlemu vnútornému presídleniu od začiatku vojny sú databázy voličov neaktuálne.

Napríklad z Chersonskej oblasti odišla od začiatku ruskej invázie už zhruba polovica obyvateľov. Ukrajina aj jej západní spojenci označili referendá za „nelegitímne" a „podvodné" a Európska únia už avizovala, že ich výsledky neuzná. 

V Doneckej oblasti je referendová otázka kladená výlučne v ruštine, ktorú miestni proruskí predstavitelia nazývajú „štátnym jazykom“. Referendové otázky sa líšia podľa konkrétnej oblasti. V Doneckej oblasti znie: „Ste za pripojenie Doneckej ľudovej republiky k Ruskej federácii na základe práv subjektu Ruskej federácie?“ Obdobne formulovaná otázka je aj v samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V okupovaných častiach Chersonskej oblasti znie otázka: „Ste za odtrhnutie Chersonskej oblasti od štátu Ukrajina, vytvorenie samostatného štátu z Chersonskej oblasti a jeho pripojenie k Ruskej federácii ako subjektu Ruskej federácie?“

Hlasovať vo volebných miestnostiach sa bude len 27. septembra. Dovtedy sa bude z bezpečnostných dôvodov hlasovať len na úrovni menších spoločenstiev, ako aj priamo v príbytkoch, kam budú chodiť zriadenci s volebnými urnami.

Domov
Zdieľať
Diskusia