Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. septembra 2022, 15:00
Čas čítania 1:05

Účasť na referendách na Ukrajine bola v piatok asi 20 percent, tvrdia ruské médiá

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Účasť na referendách na Ukrajine bola v piatok asi 20 percent, tvrdia ruské médiá
Zdroj: Unsplash/Arnaud Jaegers/volně k užití

Referendá o pripojení k Rusku začali v piatok v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré okupujú ruské sily.

Účasť na referendách o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach okupovaných ruskými silami dosiahla v piatok okolo 20 percent. 


Referendá o pripojení k Rusku začali v piatok v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré okupujú ruské sily - v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Hlasovanie bude prebiehať päť dní až do utorka 27. septembra.V Doneckej oblasti dosiahla účasť na referendách 23,6 percenta. Vyše 20,5 percenta voličov hlasovalo v piatok v Záporožskej oblasti a v Chersonskej oblasti dosiahla účasť asi 15 percent, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na tamojšie volebné úrady.


„Podľa nášho názoru je to na prvý deň hlasovania dosť,“ uviedla vedúca Ruskom dosadenej volebnej komisie v Chersonskej oblasti Marina Zacharovová. Hlasovacia miestnosť bola pritom zriadená aj v Moskve, kde sa môžu na referende zúčastniť obyvatelia spomínaných štyroch ukrajinských regiónov, ktorí v súčasnosti žijú v Rusku.

20. septembra 2022, 7:43 Čas čítania 1:15 V Donecku chcú popohnať referendum o pričlenení k Rusku. „Okupanti sú očividne v panike,“ vyhlásil Volodymyr Zelenskyj V Donecku chcú popohnať referendum o pričlenení k Rusku. „Okupanti sú očividne v panike,“ vyhlásil Volodymyr Zelenskyj


Ruské médiá informovali, že na Ukrajine sa bude hlasovať vo volebných miestnostiach len 27. septembra. Dovtedy sa má z bezpečnostných dôvodov hlasovať na úrovni menších spoločenstiev, ako aj priamo v príbytkoch, kam budú chodiť zriadenci s volebnými urnami.


Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že obyvatelia mesta Starobiľsk majú zákaz opustiť mesto a boli nútení vyjsť zo svojich domov, aby hlasovali. V meste Bilovodsk zase riaditeľ jednej z miestnych firiem nariadil zamestnancom, aby sa na referende zúčastnili, inak dostanú výpoveď. Tvrdenia však nie sú nezávisle overené.


Ukrajina, západní lídri a Organizácia Spojených národov odsúdili prebiehajúce referendá a označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie. Na referendách nie sú totiž prítomní žiadni nezávislí pozorovatelia a väčšina predvojnovej populácie dané oblasti pre prebiehajúce boje už opustila.

Domov
Zdieľať
Diskusia