Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. septembra 2022, 9:16
Čas čítania 0:32

NASA testuje, ako zmeniť dráhu asteroidu, aby nenarazil do Zeme. Sonda sa úspešne zrazila s vesmírnym telesom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Náraz bol súčasťou testovania systému obrany proti telesám v blízkosti Zeme.

Sonda amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír v noci na utorok úspešne absolvovala zrážku s asteroidom Dimorphos. Išlo o súčasť testovania systému obrany proti telesám v blízkosti Zeme.

„Náraz bol úspešný,“ uviedla NASA. „Sonda vo veľkosti predajného automatu sa úspešne zrazila s asteroidom Dimorphos, ktorý má rozmery futbalového štadióna. Pre Zem však nepredstavuje hrozbu,“ dodala NASA.


Náraz nastal približne o 01.14 h v noci vo vzdialenosti 9,6 milióna kilometrov od Zeme a sonda do asteroidu vrazila rýchlosťou približne 22 500 kilometrov za hodinu.


Sonda, ktorá je súčasťou misie Double Asteroid Redirection Test, odštartovala v novembri 2021 z Vanderbergovej základne vesmírnych síl v americkom štáte. Cieľom je zistiť, či sa takto dajú vychyľovať asteroidy z ich dráhy. Ide o prvú misiu tohto druhu.


Európska vesmírna agentúra v roku 2024 vyšle vesmírnu loď Hera, aby skúmala následky tejto zrážky.

Domov
Zdieľať
Diskusia