Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. septembra 2022, 8:46
Čas čítania 1:26

Americkí vojaci pôjdu brániť Taiwan, ak ho Čína napadne, vyhlásil prezident Biden. Potvrdil, že USA sa agresii nebudú prizerať

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Americký prezident zopakoval jasné stanovisko, ktoré prvýkrát vyriekol na návšteve Japonska v máji.

Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre americkú televíziu CBS v nedeľu uviedol, že americké sily by bránili Taiwan pred čínskou inváziou. Biely dom tento výrok komentoval tak, že politika Washingtonu sa nemení.


Na otázku v programe CBS 60 minút, či by americké jednotky vojensky bránili Taiwan v prípade invázie, Biden odpovedal kladne, ak by išlo o bezprecedentný útok.


Nebolo to prvýkrát, čo Biden vyhlásil, že americké sily budú súčasťou vojny medzi Čínou a Taiwanom, pričom Biely dom následne jeho vyjadrenia korigoval. Naposledy v máji počas návštevy Japonska.


Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo presadzuje Peking, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám o násilné ovládnutie Taiwanu Čínou.


Washington v súvislosti s ostrovným štátom už niekoľko desaťročí praktizuje strategickú nejednoznačnosť. Podľa tejto doktríny Spojené štáty americké oficiálne pomáhajú budovať obranu Taiwanu, ale výslovne nesľubujú, že v prípade potreby pošlú na ostrov vlastných vojakov. 

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

Na otázku, či posledné Bidenovo vyhlásenie signalizuje zmenu v tejto strategickej nejednoznačnosti, hovorca Bieleho domu uviedol: „Prezident to povedal už predtým, a to aj v Tokiu tento rok. Následne objasnil, že naša politika voči Taiwanu sa nemení.“

Výrazná zmena rétoriky zo strany amerického prezidenta môže byť reakciou na rastúce napätie medzi Čínou a Taiwanom, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu z 24. februára tohto roku.

Množstvo expertov upozorňuje, že Čína pozorne sleduje, ako medzinárodné spoločenstvo reaguje na ruskú vojenskú agresiu a analyzuje, čo by pre ňu znamenala prípadná invázia a okupácia Taiwanu.

Podľa Číny je Bidenovo vyjadrenie porušením záväzku

Za „vážne porušenie“ záväzku Washingtonu v spojitosti s Taiwanom označila v pondelok Čína vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena o pripravenosti Spojených štátov brániť tento ostrov v prípade čínskeho útoku. 


Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že vyjadrenia Bieleho domu „vážne narúšajú dôležitý záväzok Spojených štátov, že nebudú podporovať nezávislosť Taiwanu“, a vysielajú nesprávne signály taiwanskému hnutiu za nezávislosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia