Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
16. septembra 2022, 14:38
Čas čítania 0:42

Masové hroby v Iziume prešetrí OSN. V lese za mestom našli viac ako 450 tiel

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

OSN by mala prešetriť aj to, či boli obeťami civilisti.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva zareagoval na objavený masový hrob v ukrajinskom Iziume. Podľa vyhlásenia plánujú do mesta vyslať monitorovací tím, ktorý preverí tvrdenia ukrajinských orgánov. Tie uvádzajú, že v lesoch za Iziumom našli hroby s viac ako 450 pochovanými ľuďmi. 

„Je dôležité, aby sme zistili okolnosti smrti ľudí pochovaných v týchto kolektívnych hroboch,“ uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Elizabeth Throssellová. Experti tiež overia tvrdenie ukrajinskej polície, podľa ktorej v hroboch ležali najmä telá civilistov.

Izium patrí medzi jedno z dôležitých miest v Charkovskej oblasti, ktoré ukrajinskí vojaci dobyli v rámci nedávnej ofenzívy. Mesto od apríla tohto roku okupovali ruské jednotky. Tie sa museli po vpáde ukrajinských vojakov promptne stiahnuť.

Nie je to pritom prvýkrát, keď Ukrajinci našli na miestach po ruských vojakoch masové hroby. Podobné hrôzy si zažilo aj mesto Buča, ktoré ešte v apríli navštívil slovenský premiér Eduard Heger„Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli zavraždení krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby, a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol,“ napísal vtedy na Facebooku.

Izium
Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka
Domov
Zdieľať
Diskusia