Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
13. septembra 2022, 9:46
Čas čítania 0:58

Za gram marihuany už nemá hroziť väzenie. Kolíkovej novela trestov je v ohrození v dôsledku rozpadu koalície

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministerstvo navrhuje aj rozdelenie drogových trestných činov do štyroch skutkových podstát.

Za prechovávanie nepatrného množstva marihuany nemá po novom hroziť väzenie. Týkalo by sa to ľudí, ktorí by nemali pri sebe viac ako gram marihuany, respektíve 100 miligramov účinnej látky.

Zmenu navrhuje ministerstvo spravodlivosti v novele Trestného zákona.

Zákon z dielne odchádzajúcej ministerky spravodlivosti momentálne ide do medzirezortného pripomienkového konania. Zatiaľ nie je známe, či bude mať podporu koaličných strán po odchode strany Sloboda a solidarita do opozície. 

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová už avizovala, že koalícia to nebude mať ľahké ani pri otváraní schôdze. „Nebudú to mať také jednoduché, ako to bývalo,“ vyhlásila. 

Sulík
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Už žiadny čierny trh

„Návrhom sa sleduje cieľ obmedziť dosahy ukladania trestu odňatia slobody, a to aj v jeho podmienečnej forme, na sťažené spoločenské uplatnenie prevažne mladistvých delikventov z dôvodu niekoľkoročného zápisu odsúdenia v ich registri trestov,“ argumentuje rezort v dôvodovej správe.

Ak niekto spácha drogový delikt viackrát počas dvoch rokov, hrozí mu trojročný trest.

Ministerstvo spravodlivosti navrhlo rozdeliť drogové trestné činy na štyri skupiny, osobitne sa prizerá na pestovanie rastlín a húb obsahujúcich omamné alebo psychotropné látky. Pri nepatrnom množstve (do dvoch rastlín) navrhuje ministerstvo iba trest nespojený s odňatím slobody.

V závislosti od závažnosti trestnej činnosti sa navrhuje trestná sadzba odňatia slobody od jedného do 20 rokov.


Upúšťa sa tiež od doterajšieho určovania množstva pri drogových trestných činoch cez pojmy „jednorazová dávka“ a „cena na čiernom trhu“. Návrh novely Trestného zákona chce okrem iného motivovať sudcov k udeľovaniu alternatívnych trestov. Priniesť má aj lepšiu vymožiteľnosť náhrady škody. 

Domov
Zdieľať
Diskusia