Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
8. septembra 2022, 19:36
Čas čítania 11:52

ZÁZNAM: Zomrela kráľovná Alžbeta II., Británia spustila akciu Jednorožec. Čo sa bude diať počas nasledujúcich dní?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Počas celého večera sme sledovali aktuálne udalosti týkajúce sa smrti kráľovnej Alžbety II. Mala 96 rokov.

• Refresher sa rozprával s britským mediálnym expertom, ktorý vysvetlil, aká bola v Spojenom kráľovstve atmosféra tesne pred smrťou kráľovnej.

• Prečítaj si kompletný profil Alžbety II. a pozri si 10 najsilnejších fotiek zo života kráľovnej

• Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej sa v Británii spustila operácia Jednorožec. Opisujeme, čo sa bude diať deň po dni

• Slovenskí politici sa lúčia s kráľovnou Alžbetou. Prečítaj si vyjadrenia prezidentky, premiéra a ministrov. 

• Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles.

22:52 – Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyhlásil trojdňový štátny smútok v krajine v súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II.

22:44 – Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť britskému kráľovi Karolovi III. v súvislosti s úmrtím jeho matky kráľovnej Alžbety II. 


„Najdôležitejšie udalosti v nedávnej histórii Spojeného kráľovstva sú neoddeliteľne spojené s menom Jej Veličenstva. Alžbeta II. sa dlhé desaťročia právom tešila láske a úcte svojich poddaných, ako aj autorite na svetovej scéne,“ uvádza sa podľa Kremľa v sústrastnom telegrame. 

24. apríla 2023, 9:30 Čas čítania 5:42 Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu

22:40 – Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil, aby boli vlajky na Bielom dome a iných vládnych budovách spustené na pol žrde ako znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej.

22:32 – Pápež František vo štvrtok uviedol, že je hlboko zarmútený smrťou britskej kráľovnej a modlí sa za jej večný pokoj, ako i za jej syna, nového kráľa Karola III.


V osobnom telegrame adresovanom novému monarchovi vyjadrila hlava katolíckej cirkvi úctu ku kráľovninmu životu v neochvejnej službe... jej príkladu oddanosti povinnosti, jej neochvejnému svedectvu viery v Ježiša Krista.

22:28 – Eiffelova veža v Paríži sa vo štvrtok večer ponorila do tmy na znak smútku za britskou kráľovnou Alžbetou II., ktorá popoludní zomrela vo veku 96 rokov.


Vypnutie osvetlenia ikonickej parížskej pamätihodnosti oznámila na sociálnych sieťach parížska primátorka Anne Hidalgová, ktorá súčasne informovala, že v mene obyvateľov Paríža vyjadrila sústrasť britskej veľvyslankyni v Paríži Menne Rawlingsovej.

22:15 – Poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. vzdali vo štvrtok okrem iných aj španielsky kráľ Filip VI., belgický kráľ Filip a takisto švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv.


Alžbeta II. bola podľa španielskeho monarchu panovníčkou, ktorá napísala a formovala mnohé z najdôležitejších kapitol v histórii nášho sveta. V telegrame adresovanom novému britskému kráľovi Karolovi III. ocenil Alžbetin zmysel pre povinnosť s tým, že celý svoj život venovala službe pre krajinu.

15. decembra 2022, 9:45 Čas čítania 10:37 Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb

22:13 – Fanúšikovia bratislavského Slovana v úvodnom zápase skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy počas minúty ticha pre úmrtie kráľovnej bučali a pískali. 

22:04 Nový následník britského trónu princ William s manželkou Catherine sa po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu. Tento titul predtým patril novému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej manželke Camille, informuje stanica CNN.


Princ William s manželkou Catherine si vo štvrtok večer zmenili názov svojho účtu na Twitteri na „Vojvoda a vojvodkyňa z Cornwallu a Cambridgea“. Okrem nového titulu si tak ponechali aj pôvodný, ktorý získali v deň svojho sobáša v roku 2011.


Oficiálnym sídlom nového vojvodu a vojvodkyne z Cornwallu by mal podľa ich oficiálneho účtu na Twitteri aj naďalej zostať Kensingtonský palác v Londýne.

21:47 – Bývalý britský premiér Boris Johnson označil deň úmrtia kráľovnej Alžbety II. za najsmutnejší deň Británie, keďže zosnulá panovníčka mala podľa neho jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými.


„Bola taká nadčasová a úžasná, až sa obávam, že sme ako deti verili tomu, že bude pokračovať stále ďalej a ďalej,“ napísal Johnson. Dodal, že Alžbeta II. bola v mnohých ohľadoch najlepšou panovníčkou v britských dejinách.


Johnson zároveň uviedol, že mnohí ľudia si až teraz uvedomili, čo pre nich kráľovná znamenala, aké veci urobila a ako veľmi ju milovali. Ocenil tiež kľúčovú úlohu, ktorú panovníčka nesebecky niesla v súvislosti s jednotou a kontinuitou britskej monarchie.

13. decembra 2022, 8:44 Čas čítania 4:27 Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách

21:40 Hlboký zármutok nad smrťou britskej panovníčky Alžbety II. vyjadril vo štvrtok český prezident Miloš Zeman. Uviedol to jeho hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter.

„Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach,“ odkázal český prezident prostredníctvom hovorcu.


Sústrasť britskej kráľovskej rodine, obyvateľom Británie a Spoločenstvu národov vyjadril aj český premiér Petr Fiala. „Odišla veľká osobnosť svetových dejín. So šarmom, s gráciou a so silou veľkej panovníčky previedla Spojené kráľovstvo ťažkými aj dobrými časmi,“ dodal úrad vlády.


Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil uviedol, že britská kráľovná bola symbolom kontinuity a stability. „Kráľ Charles má teraz pred sebou náročnú úlohu,“ dodal Vystrčil.
Predsedníčka dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová vyzdvihla panovníčkinu oddanosť vlasti a podriadenosť potrebám svojho ľudu.

21:33 – Nový britský kráľ Karol III. v piatok vystúpi s prejavom k národu.

21:32 – Bývalý americký prezident Barack Obama ocenil Alžbetu II. za jej neúnavnú dôstojnú verejnú službu. Vláda Alžbety II. sa podľa slov Obamu vyznačovala pôvabom, eleganciou a neúnavnou pracovnou etikou, pričom vzdorovala nástrahám a očakávaniam kladeným na ženy jej generácie.


Bidenov predchodca v Bielom dome Donald Trump vo vyhlásení uviedol, že Alžbeta II. zostane v pamäti pre jej vernosť svojej krajine a jej neochvejnú oddanosť svojim krajanom, píše agentúra AP. „Melania a ja si navždy budeme vážiť čas strávený s kráľovnou a nikdy nezabudneme na veľkorysé priateľstvo, veľkú múdrosť a úžasný zmysel pre humor Jej Veličenstva,“ dodal Trump.


Úprimnú sústrasť vyjadrili tiež americkí exprezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Jimmy Carter.

21:31 – Americký prezident Joe Biden vzdal úctu vo štvrtok zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II., ktorú nazval štátničkou neprekonateľnej dôstojnosti. Dodal, že sa teší na spoluprácu s novým panovníkom kráľom Karolom III., s ktorým ho už teraz podľa jeho slov spája blízke priateľstvo.


Biden vo vyhlásení s manželkou Jill povedal, že kráľovná Alžbeta II., ktorá bola na tróne 70 rokov, prehĺbila spojenectvo Británie a Spojených štátov. Dodal, že prispela k tomu, aby bol vzťah oboch krajín mimoriadny.


Ako sa ďalej píše vo vyhlásení Bieleho domu, Alžbeta II. bola viac než panovníčkou a bola zdrojom hrdosti pre mnohé generácie Britov.

21:16 – Mnohí nemeckí politici označili zosnulú kráľovnú Alžbetu II. za symbol zmierenia po dvoch svetových vojnách. „Jej záväzok k nemecko-britskému zmiereniu po hrôzach druhej svetovej vojny zostane nezabudnutý,“ konštatoval nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.


Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier zasa uviedol, že štátna návšteva kráľovnej v povojnovom Nemecku v roku 1965 bola dôležitým signálom zmierenia po dvoch zničujúcich svetových vojnách.


Prejav sústrasti britskej kráľovskej rodine, britskej vláde, občanom Británie i Spoločenstva národov zaslal aj španielsky premiér Pedro Sánchez či belgický kráľ Filip. Alžbeta II. bola podľa Sáncheza osobnosťou celosvetového významu, svedkyňou a tvorkyňou britskej a európskej histórie.

8. decembra 2022, 14:00 Čas čítania 6:55 Za pád vlády chce hlasovať minimálne 75 poslancov, kto dodá posledný hlas? (+ prepočty) Za pád vlády chce hlasovať minimálne 75 poslancov, kto dodá posledný hlas? (+ prepočty)

21:11 – Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť na Twitteri. „Sedem desaťročí neochvejného vedenia a oddanosti službe svojej krajine prostredníctvom mnohých globálnych zmien z nej urobilo kráľovnú Alžbetu II., vzor a inšpiráciu pre nás všetkých,“ napísala.

Na Facebooku si prezidentka Zuzana Čaputová zaspomínala na osobné stretnutie s kráľovnou počas recepcie k samitu NATO v Londýne. „Charizma a pokoj, ktorý z nej vychádzal, bol pre mňa vtedy výnimočným okamihom. V týchto ťažkých chvíľach myslím na jej rodinu a najbližších, ako aj občanov Veľkej Británie a národy Commonwealthu, ktorým týmto vyjadrujem úprimnú sústrasť.“

„Keď navštívila v roku 2008 Slovensko, pršalo. Naše a svetové médiá zaplnili titulky ako britská kráľovná rozžiarila daždivé Slovensko. Nevynechala Devín, odviezla sa lanovkou na Hrebienok, v Levoči videla oltár Majstra Pavla a v Poprade vhodila úvodné buly hokejového zápasu. Plnú energie a zvedavosti v očiach, takto si ju budeme pamätať,“ dodala prezidentka. 

Na úmrtie najdlhšie žijúcej kráľovnej reagujú aj ďalší slovenskí politici

21:10Následky smrti kráľovnej pocíti celá krajina. „Vláda naďalej funguje, no niektoré štátne inštitúcie sa postupne zavrú. Takisto množstvo ľudí dobrovoľne zavrelo svoje obchody a oblieklo si čierne oblečenie. Ľudia si všade vešajú vlajky. V kráľovskej rodine platí starodávny protokol, podľa ktorého budú korunovať nového kráľa. Ten okamžite vošiel do platnosti vo chvíli, keď kráľovná zomrela,“vysvetlil Refresheru britský mediálny expert.

29. októbra 2022, 19:30 Čas čítania 15:31 VOĽBY 2022 ZÁZNAM: Župám budú šéfovať Droba, Lunter, Viskupič aj Jurinová. Zmena čaká dva kraje VOĽBY 2022 ZÁZNAM: Župám budú šéfovať Droba, Lunter, Viskupič aj Jurinová. Zmena čaká dva kraje

21:09 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijal správu o smrti kráľovnej Alžbety II. s hlbokým smútkom a jej skon označil za nenapraviteľnú stratu. Svoju sústrasť britskej kráľovskej rodine, ako aj národom Británie a Spoločenstva národov vyjadril Zelenskyj prostredníctvom sociálnych sietí.

21:00 – Nový britský monarcha, syn zosnulej kráľovnej Alžbety II., bude oficiálne známy ako kráľ Karol III. Vo štvrtok to potvrdil Clarence House, sídlo doterajšieho princa Charlesa, informuje stanica Sky News.


Nový kráľ, ktorý sa celým menom nazýva Charles Philip Arthur George, si mohol vybrať z viacerých mien, približuje Sky News.

20:55 – Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril ocenil vládnutie kráľovnej počas siedmich desaťročí. „Som hlboko zarmútený úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. Počas viac než 70 rokov bola príkladom nezištného vládnutia a služby verejnosti,“ napísal Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter.


„Moja úprimná sústrasť kráľovskej rodine, našim spojencom v NATO Spojenému kráľovstvu a Kanade a ľudu Spoločenstva národov,“ dodal.

20:45 Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej sa v Británii spustila operácia Jednorožec (Unicorn)


Pôvodný plán postupu v prípade, že by britská panovníčka zomrela v Londýne, mal označenie London Bridge. Alžbeta II. však zomrela vo svojom škótskom sídle, britské úrady preto uviedli do chodu operáciu Jednorožec.

  • Telo zosnulej panovníčky prevezú po 48 hodinách od úmrtia z Balmoralu do zámku Holyrood a odtiaľ do Katedrály svätého Gilesa v Edinburghu, kde sa uskutoční bohoslužba za účasti členov kráľovskej rodiny, píše BBC.
  • Následne rakvu dopravia britským kráľovským vlakom zo stanice Wawerley do Londýna. Na každej stanici, ktorou bude vlak prechádzať, bude postavená čestná stráž.
  • Okamžite po správe o úmrtí panovníčky svoju činnosť pozastavil britský parlament aj zákonodarné zbory v Škótsku, vo Walese a v Severnom Írsku.
  • Oficiálna webstránka britskej kráľovskej rodiny sa zahalila do čiernej farby a aktuálne uvádza len informáciu o Alžbetinej smrti.
  • Vlajky na Buckinghamskom paláci spustili na pol žrde.

Pohreb Alžbety II. by sa mal podľa protokolu konať o desať dní vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Tento deň bude zároveň dňom štátneho smútku. Británia si panovníčku uctí dvomi minútami ticha. Pozostatky kráľovnej následne uložia v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor.

20:43Pozri si 10 strhujúcich fotografií zo života zosnulej kráľovnej, ktoré definujú kráľovnú, jej charakter, povahu a životnú cestu. 

Na fotografii z roku 1936 mladá 10-ročná princezná Alžbeta objíma jedného zo svojich psov. Jej láska k týmto domácim miláčikom, predovšetkým k rase Pembroke Welsh Corgi, pretrvala až do dospelosti.

 
Za svoj život vlastnila odhadom viac ako 30 psov. Podľa portálu GoodTo mala v roku 2022 pred smrťou dvoch psov rasy corgi, jedného kokeršpaniela a jedného dorgiho, ktorý vznikol skrížením waleského corgiho a jazvečíka. Fotografie so svojimi zvieratami pridávala aj na Instagram.

Princezná Alžbeta II.
Zdroj: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

20:40 – Svetoví lídri v kondolenciách vyzdvihujú rolu Alžbety II.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojej reakcii na úmrtie britskej panovníčky Alžbety II. uviedol, že stelesňovala kontinuitu a jednotu britského národa počas 70 rokov.
Vo svojom statuse na Twitteri Macron napísal: „Zachovám si spomienku na priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá ovplyvnila svoju krajinu a svoje storočie ako nikto predtým.“


Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyjadrila smútok nad správou o kráľovninom úmrtí a vo svojom tvíte zdôraznila: „Nemecko jej zostane navždy vďačné, že nám po hrôze druhej svetovej vojny podala ruku na zmierenie.“


Taliansky premiér Mario Draghi v kondolenčnej správe vyzdvihol zosnulú britskú kráľovnú ako výraznú protagonistku svetových dejín posledných 70 rokov. Draghi, ktorý talianskej vláde predsedá do predčasných volieb, uviedol, že Alžbeta II. reprezentovala Spojené kráľovstvo a britské Spoločenstvo národov s vyrovnanosťou, múdrosťou, rešpektom k inštitúciám a demokracii.


Sústrasť britskej kráľovskej rodine vyjadril aj izraelský premiér Jair Lapid, podľa ktorého zosnulá panovníčka zanecháva po sebe jedinečné dedičstvo vodcovstva a služby.

20:35 – Pred bránami paláca sa napriek prudkému dažďu zišli postupne stovky trúchliacich. Mnoho ľudí, z ktorých niekoľkí mali v rukách kvety, pochádzalo z krajín mimo Británie. „Dotýka sa to aj mňa ako Francúzky,“ uviedla študentka Chloe Papeilová. „Je súčasťou anglickej kultúry, ale aj svetovej kultúry.“ (tasr)

14. októbra 2022, 16:24 Čas čítania 6:52 ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov

20:32 – Vnútroštátne železničné štrajky odborári odvolali. Namiesto toho sa očakáva, že do Londýna budú zavedené ďalšie vlakové spoje, aby verejnosť mohla cestovať za kráľovnou.

Generálny tajomník RMT Mick Lynch povedal, že jeho odbor „spája celý národ a vzdáva úctu kráľovnej Alžbete“. (guardian)

20:25Aká bola v Spojenom kráľovstve atmosféra tesne pred smrťou kráľovnej?

Otázky týkajúce sa kráľovninej smrti sme položili britskému mediálnemu expertovi Petovi Murraymu. „Atmosféra bola veľmi ťaživá. Všetko nasvedčovalo tomu, že dôjde k najhoršiemu. Nikdy predtým sa totiž nestalo, že by v snemovni britského parlamentu prerušili premiérku uprostred prejavu kvôli nejakému oznamu. Navyše pri takej dôležitej debate, keďže poslanci sa rozprávali o miliónoch libier, ktoré sa chystajú investovať do boja proti zvyšovaniu cien energií. To, že premiérka prerušila svoj oznam, len zdôraznilo vážnosť situácie. Takisto bolo veľmi netypické, že za kráľovnou cestuje toľko členov britskej kráľovskej rodiny,“ hovorí Murray. 

8. septembra 2022, 20:00 Čas čítania 3:46 Britský mediálny expert: Smrťou kráľovnej Alžbety II. nastávajú pre britskú kráľovskú rodinu nebezpečné časy (Rozhovor) Britský mediálny expert: Smrťou kráľovnej Alžbety II. nastávajú pre britskú kráľovskú rodinu nebezpečné časy (Rozhovor)

20:22 – Kto je nástupníkom britského trónu po smrti kráľovnej Alžbety II.? Povinnosti kráľovnej už prebral princ Charles ako prvý v poradí v nástupníckej línii britskej kráľovskej rodiny. Takto aktuálne vyzerá celá nástupnícka línia.

20:21 – Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyjadril vo úctu britskej kráľovnej Alžbete II. 


„Ako najdlhšie žijúca a najdlhšie panujúca hlava štátu v Spojenom kráľovstve bola kráľovná Alžbeta II. na celom svete obdivovaná pre svoj pôvab, dôstojnosť a oddanosť. Bola upokojujúcou prítomnosťou počas desaťročí rozsiahlych zmien,“ uviedol Guterres vo vyhlásení.


Hlbokú sústrasť v súvislosti s úmrtím Alžbety II. vyjadril vo štvrtok aj Biely dom. Ako uviedol, bola vodkyňou jedného z najsilnejších spojencov Spojených štátov. (tasr) 

20:17 –Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok krátko po oznámení Alžbetinho úmrtia uviedla, že britská panovníčka bola milovaná a obdivovaná na celom svete.

„Boh ochraňuj kráľa,“ vyhlásila nová britská premiéra Liz Trussová.


Oznámila, že nový panovník bude vládnuť ako kráľ Karol III.

Toss
Zdroj: BBC

20:12 – Kráľovská rodina práve vydala vyhlásenie v mene Charlesa, nového kráľa. „Smrť mojej milovanej matky, jej veličenstva kráľovnej, je pre mňa a všetkých členov mojej rodiny okamihom najväčšieho smútku.“

„Viem, že jej stratu hlboko pocíti celá krajina, Commonwealth a nespočetné množstvo ľudí na celom svete. Počas tohto obdobia smútku a zmien budeme ja a moja rodina útechou a podporou vedomí si úcty a hlbokej náklonnosti, ktorú kráľovná rozširovala.“

13. októbra 2022, 8:43 Čas čítania 11:05 ZÁZNAM: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete útoku pred klubom Tepláreň ZÁZNAM: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete útoku pred klubom Tepláreň

20:03 – Predseda vlády Eduard Heger vyhlásil, že dnes sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. „Na trón nastúpila ako mladá 26-ročná žena a odvtedy každý deň neúnavne a dôsledne pracovala pre svoju krajinu. V službe národu strávila neuveriteľných 70 rokov, za čo jej patrí nesmierna úcta, obdiv a vďaka,“ napísal premiér. 


Dodal, že kráľovná svoju oddanosť vlasti a odvahu dokázala už v časoch druhej svetovej vojny, kedy kráľovská rodina neodišla do exilu, ale zostala v Londýne pri občanoch.


„Spôsob, akým vládla svojej krajine a pristupovala k ťažkým okamihom v osobnom či vo verejnom živote, je inšpiráciou pre nás všetkých. Vždy z nej vyžarovala sila a dôstojnosť. Dokonca aj vo chvíľach, keď pochovávala milovaného manžela princa Phillipa. Pretože Alžbeta II. nebola len kráľovnou, ale aj manželkou a matkou,“ napísal predseda vlády na sociálnej sieti. 

19:59 – Vlajka na Windsorskom zámku, ktorý bol kráľovninou hlavnou rezidenciou od roku 2011, bola stiahnutá na pol žrde, rovnako ako aj vlajka na Buckinghamskom paláci.

19:47 – Pred Buckinghamským palácom sa zbiehajú obrovské davy ľudí, turistov aj domácich. 

19:44 – Buckinghamský palác vo vyhlásení uviedol: „Kráľovná dnes popoludní pokojne zomrela v Balmorale. Kráľ a kráľovná manželka zostanú dnes večer v Balmorale a zajtra sa vrátia do Londýna.“

19:41 – Nad Buckinghamským palácom sa krátko po oznámení smutnej správy objavila dúha. 

19:38 – Kto bola kráľovná Alžbeta II.? Prečítaj si kompletný profil najstaršej panovníčky sveta

Malá princezná Alžbeta sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne. Od svojho narodenia si užívala pompézny život členky kráľovskej rodiny, ktorá zvládla nástrahy prvej svetovej vojny a pokračovala vo vládnutí vo Veľkej Británii.

10. októbra 2022, 10:05 Čas čítania 9:17 ZÁZNAM: Putin potvrdil bombardovanie, hovorí o odvete. Počet obetí ruského ostreľovania stúpol na 10 ZÁZNAM: Putin potvrdil bombardovanie, hovorí o odvete. Počet obetí ruského ostreľovania stúpol na 10

Vyrastala síce v uzavretom prostredí kráľovskej rodiny, no odmalička na ňu nebol vyvíjaný tlak verejnosti, ktorá by pozorovala každý jej krok. Alžbeta sa totiž nemala stať kráľovnou a život si užívala v úzadí.

V prvej polovici 20. storočia platilo v britskej kráľovskej rodine pravidlo, že mužský nárok na trón prvorodeného syna má naďalej väčšiu váhu ako nárok dcéry, a tak Alžbeta sama nevedela, či jej trón nevyfúkne potenciálny súrodenec. Nevyfúkol. Británii nakoniec vládla viac ako 70 rokov.

8. septembra 2022, 19:35 Čas čítania 4:58 Kto bola kráľovná Alžbeta II.? Takmer nikto nečakal, že zasadne na trón, no napriek tomu Británii vládla viac ako 70 rokov Kto bola kráľovná Alžbeta II.? Takmer nikto nečakal, že zasadne na trón, no napriek tomu Británii vládla viac ako 70 rokov

19:33 – Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská kráľovná Alžbeta II. Oznámil to Buckinghamský palác.

19:00 – Na škótsky zámok Balmoral prišli všetky deti britskej kráľovnej Alžbety II. – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anne, ako aj Alžbetin vnuk princ William. Na ceste do kráľovninho sídla je aj princ Harry. (bbc a sky news)

Domov
Zdieľať
Diskusia