Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. septembra 2022, 15:24
Čas čítania 0:40

V Európe bolo najteplejšie leto v dejinách meteorologických meraní

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Píše to európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus.

Európa zaznamenala tento rok najteplejšie leto, odkedy sa v moderných dejinách zaznamenávajú meteorologické merania. Kontinent zároveň postihlo najhoršie sucho za uplynulé desaťročia. Vo štvrtok to uviedla európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S). TASR prevzala správu z agentúry AFP.


V Európe boli namerané najvyššie zaznamenané teploty „za mesiac august a leto ako celok (jún až august)“, informovala C3S. Dodala, že podľa zozbieraných údajov prekonal tohtoročný august o 0,4 °C predchádzajúci rekord zaznamenaný v roku 2021.


„Intenzívna séria vĺn horúčav v celej Európe viedla spolu s nezvyčajne suchými podmienkami k letu extrémov s rekordnými teplotami, so suchom a s požiarmi v mnohých častiach Európy. Tieto udalosti ovplyvnili spoločnosť a prírodu rôznymi spôsobmi,“ povedala vysokopostavená predstaviteľa C3S Freja Vamborgová.


Celosvetovo dorovnal tohtoročný august najteplejší august v dejinách meraní, uviedla C3S. Dodala, že priemerná augustová teplota bola v roku 2022 o 0,3 °C vyššia než priemerná teplota tohto mesiaca v rokoch 1991 – 2020.


Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia