Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
5. septembra 2022, 11:53
Čas čítania 1:01

Záhada súkromného lietadla, ktoré sa zrútilo do Baltského mora. V kokpite nikto nebol

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Súkromné lietadlo Cessna sa zrútilo pri pobreží Lotyšska.

Súkromné lietadlo Cessna sa za záhadných okolností dnes zrútilo do Baltského mora pri pobreží Lotyšska, píše BBC.

Počas zvláštneho letu, ktorý neprebiehal podľa pôvodného plánu a zmenil trasu, boli nasadené stíhačky NATO. Tie mali sledovať, čo sa deje v lietadle. Piloti NATO a švédski úradníci však v kokpite nikoho nevideli.

Podľa úradov malo lietadlo, na ktorého palube boli pravdepodobne štyria ľudia, pristáť v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Namiesto toho však zamierilo do Baltského mora, kde aj havarovalo.

„Lietadlo letelo zo Španielska do Kolína nad Rýnom, ale počas letu zmenilo trasu letu,“ uviedol lotyšský úrad civilného letectva vo vyhlásení. „Leteckí dispečeri neboli schopní komunikovať s posádkou lietadla,“ uviedol a dodal, že lietadlo Cessna 551 bolo registrované v Rakúsku. Jeho majiteľ sa však nachádzal v Španielsku.

Anketa:
Čo si myslíš, že bolo príčinou katastrofy?
Technická chyba lietadla.
Ľudský faktor, pochybil pilot.
Obe možnosti sú rovnako pravdepodobné. 
Technická chyba lietadla.
11 %
Ľudský faktor, pochybil pilot.
44 %
Obe možnosti sú rovnako pravdepodobné. 
44 %

Medzitým webová stránka FlightRadar24, ktorá sleduje letecké údaje, uviedla, že lietadlo vzlietlo zo španielskeho mesta Jerez de la Frontera o 12.56 h lokálneho času. O 17.37 h stránka uviedla, že stráca rýchlosť a výšku.

Nemecký denník Bild uviedol, že lietadlo po štarte hlásilo problémy s tlakom v kabíne a po opustení Pyrenejského polostrova stratilo kontakt so zemou. Cessnu počas letu sledovali stíhačky z viacerých krajín.

Záchranné tímy z Lotyšska, Švédska a Litvy dorazili do oblasti havárie krátko po tom, ako sa objavili správy o havárii. „Lietadlo sa zrútilo po tom, čo mu došlo palivo,“ povedal neskôr vedúci švédskej pátracej a záchrannej operácie Lars Antonsson a dodal, že „žiadne ľudské pozostatky sa nenašli“.

Antonsson povedal, že záchranári zatiaľ nemajú žiadne logické vysvetlenie pre túto situáciu a môžu len špekulovať o tom, čo sa vlastne stalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia