Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. augusta 2022, 16:38
Čas čítania 1:21

Strana Sme rodina predložila novelu ústavy, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Nová legislatíva by sa podľa návrhu mala vzťahovať aj na aktuálne volebné obdobie.

Súčasťou ústavy by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady ústavným zákonom alebo referendom. Navrhujú to poslanci Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová, ktorí predložili novelizáciu Ústavy SR.  

Návrh zároveň hovorí o tom, že pokiaľ by referendum bolo úspešné, volebné obdobie by sa skončilo dňom uvedeným v referende. 


Poslanci zároveň navrhujú zaradiť do ústavy povinnosť predsedu Národnej rady vyhlásiť parlamentné voľby do siedmich dní od uverejnenia platného výsledku referenda v Zbierke zákonov SR. Novelou by sa zároveň umožnilo parlamentu prijať ústavný zákon, ktorým si sama skráti prebiehajúce volebné obdobie.


Sme rodina argumentuje, že ak majú voliči právo svojich zástupcov voliť, musia mať aj právo ich odvolať. „Odvolacie referendum poskytuje voličom príležitosť robiť neustále nezávislé a demokratické rozhodnutia o tom, kto a ako bude vládnuť,“ vysvetlil Svrček.

Cieľom novelizácie ústavy je podľa neho posilnenie práva občanov zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. Výsledok referenda je podľa poslancov pre NR SR záväzný a musel by sa vyhlásiť rovnako ako zákon.


„Navrhovatelia v súvislosti s ustanovením možnosti skrátiť volebné obdobie NR SR zvažovali aj možnosť ustanoviť moratórium, počas ktorého by sa v rámci volebného obdobia – jeho začiatku a konca – takéto referendum nemohlo konať. Napokon sa rozhodli, že moratórium nebude súčasťou návrhu ústavného zákona, avšak sú pripravení ho do návrhu ústavného zákona doplniť na základe záverov z diskusie v pléne Národnej rady SR a jej výboroch,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.


Novela by mohla byť účinná od 1. januára 2023. Poslanci navrhujú prechodné ustanovenia, na základe ktorých by sa nová právna úprava vzťahovala aj na práve prebiehajúce volebné obdobie NR SR. „Referendom alebo ústavným zákonom bude možné skrátiť aj VIII. volebné obdobie,“ uviedli poslanci Sme rodina.


Poslanci tvrdia, že reagujú na rozhodnutie Ústavného súdu z júla 2021. Opozícia minulý rok vyzbierala podpisy na vyhlásenie referenda s otázkou, či ľudia súhlasia, aby sa skrátilo volebné obdobie parlamentu a boli predčasné voľby. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa na Ústavný súd obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou. Ústavný súd navrhovanú otázku označil za protiústavnú.

Domov
Zdieľať
Diskusia