Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
20. augusta 2022, 12:42
Čas čítania 1:04

Bratislavské multiplexy v ohrození? Akcie Cineworldu sa po avizovanom bankrote prepadli o 60 %

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Spoločnosť sa stále nespamätala z pandemickej krízy.

Spoločnosť Cineworld Group vyhlási podľa BBC už v najbližších týždňoch bankrot. Korporácia, ktorá na Slovensku vlastní sieť multiplexov Cinema City, je druhou najväčšou spoločnosťou v sektore na svete. Krátko po oznámení možnosti bankrotu klesli akcie spoločnosti o 60 % na historické minimum. Cineworld zápasí s dlhmi v hodnote 5 miliárd dolárov.

Spoločnosť sa stále nespamätala z veľkých dlhov, ktoré nahromadila počas pandémie koronavírusu, keď musela na dlhý čas uzavrieť veľkú časť svojich kinosál. Slovenská dcérska spoločnosť Cinema City, ktorá vlastní kiná v Bratislave, sa podľa Finstatu počas pandémie prepadla do takmer polmiliónovej straty.

Anketa:
Si tím kino alebo streaming?
Kino
Streaming
Ako kedy
Kino
35 %
Streaming
23 %
Ako kedy
42 %

Cineworld nedávno uviedol, že počet zákazníkov po pandemických nestúpol dostatočne. „Napriek postupnému oživeniu dopytu nesplnila návštevnosť po opätovnom otvorení naše očakávania. Nízka návštevnosť je spôsobená aj obmedzenou ponukou filmov.“

Cineworld prevádzkuje 9 189 premietacích sál vo vyše 750 mestách sveta a zamestnáva viac ako 28 000 ľudí. Pred zásadnými finančnými ťažkosťami varoval už v septembri 2020. V porovnaní s predpandemickým rokom 2019 klesli tržby spoločnosti o 32 %.

Top Gun: Maverick recenzia
Top Gun: Maverick. Zdroj: Paramount Pictures

Za pretrvávajúcu zlú situáciu viní bývalý šéf Cineworldu Peter Williams nedostatočný počet kasových trhákov. Tento rok si v kinách nadštandardne počínali len filmy Jurský svet: Nadvláda, Top Gun: Maverick, Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva, Mimoni: Zloduch prichádza a Elvis.

Čoraz väčšiu konkurenciu pre kinosály predstavujú aj streamovacie služby, ktoré prinášajú do našich obývačiek blockbustre ako The Grey Man či Red Notice. Istú nádej pre tržby kín by malo na jeseň predstavovať pokračovanie Čierneho pantera a veľkofilmu Avatar.

Domov
Zdieľať
Diskusia