Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
14. augusta 2022, 13:59
Čas čítania 0:36

Požiare v Európe v roku 2022 zničili rekordných 660-tisíc hektárov lesov, najviac za posledných 16 rokov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

S plameňmi bojovali aj krajiny, ktoré donedávna lesné požiare netrápili.

Európe bolo tento rok pri lesných požiaroch zničených doposiaľ už takmer 660 000 hektárov lesov. Vyplýva to z údajov Európskeho systému informácií o lesných požiaroch (EFFIS). Ničivé lesné požiare tento rok sužovali Českú republiku, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko či Taliansko.

Hasiči hasia lesný požiar pri Hostense južne od Bordeaux na juhozápade Francúzska vo štvrtok 11. augusta 2022.
Hasiči hasia lesný požiar pri Hostense južne od Bordeaux na juhozápade Francúzska vo štvrtok 11. augusta 2022. Zdroj: TASR/AP

Smutný historický rekord

Plamene v Európe tento rok zničili 659 541 hektárov lesov, čo je najvyššie číslo v tomto ročnom období od roku 2006, keď sa začali tieto merania uskutočňovať. Z hľadiska lesných požiarov bolo v roku 2022 dosiaľ najviac zasiahnuté Španielsko, kde plamene zničili 244 924 hektárov lesa. Hneď za ním sú Rumunsko (150 528 hektárov) a Portugalsko (77 292 hektárov).

Situácia je znepokojujúca. Sucho a extrémne vysoké teploty sú nebezpečné pre veľkú časť západnej Európy. Navyše, od roku 2020 sa zvýšil výskyt lesných požiarov v strednej a severnej Európe, pričom s plameňmi bojovali aj krajiny, ktoré za normálnych okolností nezaznamenávajú na svojom území vysoký počet lesných požiarov.

Anketa:
Sleduješ správy o sezóne požiarov v Európe?
Áno.
Nie, zlým správam sa vyhýbam.
Občas to zachytím v médiách, nevyhľadávam tieto informácie.
Áno.
44 %
Nie, zlým správam sa vyhýbam.
17 %
Občas to zachytím v médiách, nevyhľadávam tieto informácie.
39 %
Domov
Zdieľať
Diskusia