Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
6. augusta 2022, 17:58
Čas čítania 0:49

Netflix neplatil svojim scenáristom riadne odmeny. Arbitrážny súd platforme nariadil doplatiť 42 miliónov dolárov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Netflix neplatil svojim scenáristom riadne odmeny. Arbitrážny súd platforme nariadil doplatiť 42 miliónov dolárov
Zdroj: Netflix

Najviac si prilepšia scenáristi Red Notice a Bird Box.

Netflix musí zaplatiť 42 miliónov dolárov svojim 216 dvorným scenáristom. Scenáristi združení v spolku amerických scenáristov (WGA) uspeli s kolektívnou žalobou na arbitrážnom súde. Na úrokoch z omeškania si môžu nakoniec podľa engadget prilepšiť dokonca o 13,5 milióna naviac. WGA považuje Netflix za jedného z najväčších porušovateľov princípov a dohôd v odvetví. 

Autori predlôh originálneho obsahu platformu obvinili z „obchodovania samej so sebou“. Netflix sa totiž na odmenách scenáristom snažil ušetriť tým, že vystupoval súčasne v roliach producenta a distribútora. Podľa rozhodnutia súdu prichádzali scenáristi o zisky, ktoré sa pri konvenčných produkciách odvíjajú od ziskov filmu.

Arbitrážny súd rozhodol, že Netflix musí svojim „dvorným“ scenáristom zaplatiť rovnaké poplatky, ako platí externým spolupracovníkom. Rozhodnutie sa dotkne tvorcov až 139 originálnych filmov platformy. Najväčšiu sumu, 2,8 milióna si odnesú tvorcovia filmu Red Notice.

21. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 8:03 Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie?

Rozhodnutiu arbitrážneho súdu v prospech scenáristov predchádzal precedens zo sporu o scenáristické odmeny za film Bird Box z roku 2018. Jeho scenáristovi Ericovi Heissererovi musel nakoniec Netflix zaplatiť kompenzáciu vo výške 1,2 milióna dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia