Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
3. augusta 2022, 10:04
Čas čítania 1:32

Čínska armáda narušila taiwanskú zónu 21 vojenskými lietadlami. Nancy Pelosi zopakovala, že USA budú Taiwan brániť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nancy Pelosi na svojej návšteve Taiwanu zopakovala záväzok, ktorý majú USA voči ostrovu čeliacemu hrozbe invázie zo strany Číny.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v stredu v Tchaj-peji vyhlásila, že jej delegácia prišla na Taiwan a do regiónu v mieri.


Pelosiová na stretnutí s podpredsedom taiwanského parlamentu Cchaj Čch'-čchangom vyhlásila: „Prichádzame na Taiwan ako priatelia, prichádzame do regiónu v mieri.“ Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen neskôr na schôdzke s Pelosiovou vyhlásila, že ostrov Taiwan Číne „neustúpi“ a bude naďalej brániť demokraciu.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen reagovala na vyhlásenia z Číny, ktorú Pelosiovej návšteva rozhnevala.


Spojené štáty americké sa podľa Pelosiovej budú naďalej držať svojich záväzkov voči Taiwanu, ubezpečila americká politička miestnych obyvateľov. Americký prezident Joe Biden už pred pár mesiacmi vyhlásil, že USA sú pripravené vojensky brániť Taiwan, ak sa Čína rozhodne zaútočiť.


Návšteva 82-ročnej Pelosiovej nebola oficiálne ohlásená, nenachádzala sa vo zverejnenom itinerári jej návštevy v Ázii, ale niekoľko dní sa o nej intenzívne špekulovalo.


Keď Pelosiová v utorok na Taiwane pristála, reakcia Pekingu bola rýchla. Čínske ministerstvo zahraničných vecí si v utorok neskoro večer predvolalo amerického veľvyslanca Nicholasa Burnsa a varovalo ho, že Washington „za to zaplatí“.


Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo na sociálnej sieti Twitter, že 2. augusta narušilo ADIZ, čo je zóna protivzdušnej obrany, na juhozápade 21 lietadiel čínskej armády.

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

Oblasť ADIZ však nie je vzdušným priestorom Taiwanu. Ide o oblasť mimo územia a vzdušného priestoru krajín, ktoré však v rámci národnej bezpečnosti rozpoznávajú, monitorujú a kontrolujú cudzie lietadlá v tejto zóne. Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že je odhodlané chrániť ostrov pred akýmkoľvek útokom.


V regióne sa plaví aj niekoľko amerických lodí vrátane lietadlovej lode USS Ronald Reagan, uviedli americké vojenské zdroje. Väčšina pozorovateľov hodnotí pravdepodobnosť ozbrojeného konfliktu ako nízku. Americkí predstavitelia však uviedli, že sa pripravujú na demonštrácie sily zo strany čínskej armády.


Pristátie lietadla s Pelosiovou na Taiwane cez internet sledovalo viac ako 700-tisíc ľudí, informoval portál Flightradar24. Podľa neho sa tak let SPAR19 stal najviac naživo sledovaným v histórii svojho systému sledovania lietadiel, ktorý zobrazuje leteckú dopravu na celom svete v reálnom čase.


Čína považuje Taiwan s 23 miliónmi obyvateľov za jednu zo svojich provincií, ktoré sa jej od skončenia čínskej občianskej vojny v roku 1949 zatiaľ nepodarilo pripojiť k zvyšku svojho územia.

Domov
Zdieľať
Diskusia