Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
31. júla 2022, 10:35
Čas čítania 1:12

Na zem dopadla neovládateľná čínska raketa. NASA ostro kritizuje Peking za to, že nezverejnil informácie o páde

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Na zem dopadla neovládateľná čínska raketa. NASA ostro kritizuje Peking za to, že nezverejnil informácie o páde
Zdroj: TASR/AP

Raketa údajne dopadla do Suluského mora asi 57 kilometrov východne od pobrežia filipínskeho ostrova Palawan.

Včera sme písali o tom, že časti čínskej vesmírnej rakety sa nekontrolovateľne rútia na zem s tým, že šanca, že dopadnú do obývanej časti, je malá. Ako TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters, v sobotu raketa nekontrolovateľne dopadla späť na zem do oblasti pri Indickom oceáne. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) kritizoval Peking, že nezverejnil informácie o páde tohto potenciálne nebezpečného objektu. 

Americké vesmírne veliteľstvo uviedlo, že čínska raketa Dlhý pochod 5B, ktorá minulú nedeľu vyniesla na obežnú dráhu modul potrebný pre dokončenie čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), dopadla do oblasti pri Indickom oceáne zrejme v sobotu o 14.45 h SEČ. Veliteľstvo zároveň apelovalo na Čínu, aby zverejnila technické informácie o návrate rakety na zem, ako napríklad možnú oblasť rozptylu jej trosiek.



Šéf NASA Bill Nelson povedal, že takéto informácie by mali zverejňovať všetky krajiny, ktoré majú vlastný vesmírny program. „Je to veľmi dôležité pre zodpovedné využívanie vesmíru a bezpečnosť ľudí na zemi,“ skonštatoval.

Čínska vesmírna agentúra neskôr zverejnila súradnice oblasti dopadu tohto vesmírneho plavidla. Raketa podľa agentúry dopadla do Suluského mora asi 57 kilometrov východne od pobrežia filipínskeho ostrova Palawan. „Väčšina zariadení (rakety) bola zničená pri opätovnom vstupe (do atmosféry),“ informovala čínska vesmírna agentúra o rakete.

Malajzijská vesmírna agentúra neskôr zverejnila video, na ktorom sú zrejme zachytené trosky rakety. Zároveň uviedla, že zaznamenala, ako trosky tohto objektu horia pri opätovnom vstupe do atmosféry, keďže tento vesmírny odpad prelietaval pri dopade aj cez malajzijský vzdušný priestor. Podľa Malajzie dopadla raketa do Suluského mora severovýchodne od ostrova Borneo.

Domov
Zdieľať
Diskusia